IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене на облачни услуги засегна прогнозата на Salesforce

Новината доведе до понижение на цената на акциите на компанията

08:21 | 30.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Salesforce прогнозира печалба и приходи за второто тримесечие, които се оказаха под очакванията на Wall Street. Това се дължи на слабите разходи на клиентите за нейните облачни и корпоративни бизнес продукти. Новината изпрати цената на акциите на софтуерния гигант с над 16% надолу по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Salesforce очаква приходите ѝ да бъдат между 9,20 млрд. и 9,25 млрд. долара, спрямо средна прогноза за 9,37 млрд. долара по данни на LSEG.

Прогнозата на Salesforce сочи, че клиентите свиват разходите си, докато възможността лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго и ускорената инфлация ги карат да държат разходите си под контрол.

Компанията очаква тримесечните ѝ приходи да нараснат с едноцифрен процент – най-бавния темп на растеж в историята ѝ, според анализатори. Това показва, че растежът на облачната компания е започнал да се забавя след години на главоломен напредък.

От месеци Salesforce инвестира сериозно в изкуствен интелект (AI) и интегрира технологията в работните процеси на своя голям пакет от продукти, за да стимулира приходите и маржовете си.

Salesforce използва парите си за придобивания, но натискът за промени в управлението от страна на инвеститори и активисти доведе до засилено обратно изкупуване на акции, фокусиране върху печалбата и разформирована комисия за сливания и придобивания.

Коригираната печалба на акция за първото тримесечие е скочила с 44% до 2,44 долара – над средната прогноза за 2,38 долара.

Salesforce остави прогнозата за приходите си за 2025 г. непроменена, но вече очаква оперативният ѝ марж да бъде 19,9%, докато по-рано смяташе, че той ще достигне 20,4%.

Въпреки обещанията на Data Cloud, невдъхновяващите данни за растежа и забавянето на увеличението на маржа карат инвеститорите да удрят спирачките на глобалния софтуерен лидер“, коментира анализаторът от Third Bridge Чарли Майнър.

Главният оперативен директор на Salesforce Брайън Милъм каза, че компанията продължава да наблюдава удължени цикли на сделките и контрол на бюджета от страна на клиентите.

Фирмата отчете 9,13 млрд. долара приходи за първото тримесечие. Сумата е по-висока от записаната година по-рано, но е под очакванията за 9,18 млрд. долара.

Salesforce очаква печалба на акция межди 2,34 и 2,36 долара за второто тримесечие, спрямо прогноза на анализаторите за 2,40 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още