IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance вече притежава най-популярния AI чатбот в Китай

Китайските компании се опитват да създадат услуга, която успешно да се конкурира с ChatGPT на международния пазар

12:47 | 20.05.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

ByteDance изпревари Baidu в надпреварата за предлагане на китайския отговор на ChatGPT, или поне по отношение на популярността, пише Bloomberg.

Duobao, чатботът с изкуствен интелект, пуснат на пазара през август, успя да изпревари Ernie Bot на Baidu по брой сваляния миналата година, а сега има повече редовни месечни потребители в iOS в Китай, сочат данни на Sensor Tower. Ernie записа най-бързия старт в страната, но ByteDance вече поведе, а други конкуренти също скъсяват дистанцията.

Базираната в Пекин ByteDance превърна в приоритет справянето с изоставането си в изкуствения интелект (AI), а съоснователят и главен изпълнителен директор Лиан Рубо е създал чувство за спешност в компанията, която натрупа последователи по света със своите услуги за кратки видеа TikTok и Douyin. Doubao е бил най-изтегляният чатбот в iOS на Apple с близо 9 млн. сваляния през годината до април, следван от Ernie с 8 млн., сочат данни на Sensor Tower. Doubao също така е имал най-много месечно активни потребители – над 4 млн.

Въпреки че изследването не включва магазина за мобилни приложения на Android, то показва по-големите тенденции на китайския пазар. Миналата седмица ByteDance разкри, че Doubao вече има 26 млн. активни потребители месечно на мобилни устройства и компютри. За сравнение, ChatGPT на OpenAI има 6,7 млн. потребители месечно в САЩ, сочат данни на Similarweb.

Китайските технологични пионери – от Alibaba Group Holding до Tencent Holdings, се присъединиха към конкурентите си от Силициевата долина като Microsoft, залагайки на генеративния изкуствен интелект. Освен че разработват свои собствени фундаментални модели, те инвестират стотици милиони долари в бъдещи екипи като Baichuan и Zhipu AI.

Зараждащата се надпревара в изкуствения интелект в Китай включва млади стартъпи като базирания в Пекин Moonshot AI с неговия бит Kimi, подчертавайки „ниската бариера за навлизане в сектора“, пишат в доклад анализатори на Bloomberg Intelligence, включително Робърт Лий. „Огромната конкуренция в AI сектора в Китай, който остава доминиран от безплатните услуги, съчетани с търговските ограничения на САЩ за модерни чипове за ускоряване на AI вероятно ще продължат да възпрепятстват усилията за монетизиране за всички“, казват те.

Ernie е единственият сред петте най-добри чатбота с изкуствен интелект в Китай, които предлагат вариант с платен абонамент, въпреки че е генерирал по-малко от 500 хил. долара от покупки в приложението и абонаменти от пускането му през март 2023 г., установи Sensor Tower. По-големият двигател на растежа трябва да дойде от реклама и облачни услуги, чрез които Baidu твърди, че Ernie ще допринесе с няколко милиарда юана допълнителни приходи тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още