IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AI стартъп е обвинен в кражба на гласовете на актьори

Компанията Lovo е използвала гласовете на двама души без позволение

20:30 | 17.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двама озвучаващи актьори съдят стартъпа за изкуствен интелект Lovo във федералния съд в Манхатан, обвинявайки компанията в незаконно копиране на техните гласове и използването им без разрешение в своята технология за озвучаване с изкуствен интелект (AI), предава Ройтерс.

Пол Скай Лерман и Лине Сейдж посочват в предложения колективен иск, който базираната в Сан Франциско Lovo продава AI версии на техните гласове без разрешение, след като ги е подмамила да предоставят гласови мостри за компанията. Актьорите, които искат обезщетение от поне 5 млн. долара, обвиняват Lovo в измама, фалшива реклама и нарушаване на правата им за публичност.

Това е поредният случай в нарастващата вълна от съдебни дела, в които технологични компании са обвинени в злоупотреба със съдържание, включително книги, новинарски статии и текстове на песни, за захранване на системи с генеративен изкуствен интелект.

„Искаме да сме сигурни, че това няма да се случи на други хора“, коментира пред Ройтерс адвокат Стив Коен от Pollock Cohen, представляващ ищците. „От хилядите гласове, които Lovo каза, че използва, не знаем колко хора знаят, че гласовете им са били използвани и може би все още се използват“.

Представители на Lovo не са отговори веднага на запитването за коментар.

Лерман и Сейдж са били потърсени през пазара за работещи на свободна практика Fiverr, за да предоставят гласови записи за анонимни клиенти, сочат съдебните документи. На Лерман е казано, че гласът му ще бъде използван само за „изследователски проект“, докато на Сейдж е казано, че гласът ѝ ще се ползва само в „тестови скриптове за радиореклами“, допълват текстовете.

Вместо това Лерман по-късно чува AI версии на гласа си във видеоклипове в YouTube за руско военно оборудване и в епизод на подкаст за „опасностите от AI технологиите“, разкрива делото. Гласът на Сейдж е използван за озвучаване на рекламни материали на Lovo.

Лерман по-късно научил, че неговият клиент от Fiverr е служител на Lovo.

Актьорите твърдят, че по-късно са научили, че Lovo е продавала гласа на Лерман за ползване на абонати, като са го кръстили Кайл Сноу. Сейдж пък е представяна с името Сали Коулман. Според жалбата компанията е отговорила на писмо за прекратяване на ползването, като е казала, че гласовете на актьорите „не са популярни“ и че продажбите им са „незначителни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 17.05.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 месеца
че то цялото АИ се разработва върху крадена лична информация от социалните мрежи... нищо ново не сте открили! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още