IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене на бизнес софтуер накара Salesforce да повиши годишната си прогноза

Резултатите са повод за оптимизъм относно възстановяването на технологичните разходи през втората половина на 2023 г.

22:50 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Salesforce повиши прогнозата за годишните си приходи и обяви, че очаква тримесечни приходи над очакваните от анализаторите, тъй като печели от скорошния скок на цените и устойчивото търсене на нейните облачни предложения и от бизнес софтуера си в една несигурна икономика, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията нарасна с 6% по време на следборсовата търговия.

Резултатите са повод за оптимизъм относно възстановяването на технологичните разходи през втората половина на 2023 г., след като финансовите резултати на големи облачни играчи, включително Amazon.com и Google на Alphabet предполагат, че забавянето е към края си.

Освен това Salesforce се опита да насърчи търсенето като интегрира изкуствен интелект в своите предложения, включително Slack, и пусна продукт с генеративен изкуствен интелект, наречен Einstein GPT за хора, занимаващи се с търговия, клиентска поддръжка и маркетинг.

Компанията очаква приходите ѝ да са между 9,70 млрд. и 8,72 млрд. долара през третото тримесечие, спрямо средна прогноза за 8,66 млрд. долара по данни на Refinitiv. Прогнозата за тримесечната ѝ печалба на акция също надмина очакванията на анализаторите.

„Водим нашите клиенти към новата ера на изкуствения интелект“, коментира главният изпълнителен директор Марк Бениоф.

Освен това Salesforce повиши прогнозата за годишните си приходи и очаква между 34,7 млрд. и 34,8 млрд. долара, докато през май каза, че очаква сумата да е между 34,5 млрд. и 34,7 млрд. долара. Гигантът повиши прогнозата за годишния си коригиран оперативен марж до 30%, докато по-рано смяташе, че той ще достигне 28%.

Salesforce е готова да се възползва от нарастването на очакваните инвестиции в изкуствен интелект през следващите 12-18 месеца, а повишенията на цените ще помогнат за компенсиране на предизвикателствата след пандемията, коментира анализаторът от Third Bridge Чарли Майнър.

Анализаторите също са оптимисти относно първото увеличение на цените на компанията от седем години. От август Salesforce качи цените на основните си предложения средно с 9%.

Приходите на гиганта за второто тримесечие достигнаха 8,60 млрд. доалра, надминавайки средната прогноза за 8,53 млрд. долара. Коригираната печалба от 2,12 долара на акция също се оказа над очакваните 1,90 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още