IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бивши служители на Google ще разработват ИИ, вдъхновен от печелите и рибите

Стартъпът Sakana планира да направи множество по-малки ИИ модели, вид технология, която захранва продукти като ChatGPT, и да ги накара да работят заедно

21:57 | 17.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нов технологичен стартъп си е поставил за цел да разреши най-належащите проблеми в областта на изкуствения интелект (ИИ), като черпи вдъхновение от животинското царство – като движенията на рибните пасажи или координацията при рояк печели.

Докато много от водещите компании в тази сфера се стремят да надградят постигнатото до момента, като създават все по-големи ИИ системи, компанията Sakana, чието име идва от японската дума за риба, смята, че може би е в състояние да постигне повече с по-малко данни.

Стартъпът планира да направи множество по-малки ИИ модели, вид технология, която захранва продукти като ChatGPT, и да ги накара да работят заедно. Идеята е, че „рояк“ от програми може да бъде също толкова интелигентен, колкото и огромните начинания на по-големи организации.

Основан от двама ветерани в индустрията, бившите служители на Google Дейвид Ха и Лион Джоунс, Sakana използва подход, който може потенциално да доведе до създаването на ИИ, който е по-евтин за обучение от съществуващата технология. Това включва генеративен ИИ, който завладя Силициевата долина със способността си да предоставя текст и изображения в отговор на подкани. Подходът на новото начинание контрастира с този на компании като OpenAI, които могат да подават всичките си данни в една голяма програма за изкуствен интелект, а не в серия от по-малки.

„Мравките се движат наоколо и динамично образуват мост, който може да не е най-здравият мост, но те могат да го направят веднага и да се адаптират към околната среда“, изтъква Ха. „Мисля, че този вид адаптация е една от много мощните концепции, които виждаме в естествените алгоритми“, добавя той.

Ха и Джоунс са известни имена в света на изследванията на ИИ. Джоунс, базиран в Токио, ИИ експерт, е съавтор на една от най-влиятелните статии на Google в областта, „Вниманието е всичко, от което се нуждаете“, която е в основата на много от днешните най-популярни ИИ продукти. Ха, също базиран в Токио, в миналото работи като ръководител на изследванията на Stability AI . Преди това той се фокусира върху генеративния ИИ, докато работи като в Япония за Google Brain на Alphabet Inc.

Sakana все още е в ранните етапи на разработка: стартъпът още не е изградила ИИ модел и няма офис. Планът е скоро да отвори такъв в Токио, споделя Ха. Компанията отказа да коментира темата за набирането на средства.

Но идеите, с които Sakana работи, са по-утвърдени. Към края на престоя си в Google Ха и негов колега стартираха проект, наречен „сензорен неврон като трансформатор“,  и разполагат набор от малки ИИ модели, работещи заедно, за да играят игра, вместо да използват един голям модел. Други експерти също са се вдъхновили от работата на човешкия мозък. Терминът „ изкуствени невронни мрежи “ например се отнася до ИИ модели, програмирани да обработват информация по начин, който е приблизително аналогичен на начина, по който го правят хората, чрез използване на модела „проба-грешка.

„Човешкият мозък все още работи по-добре от нашия най-добър ИИ“, признава Джоунс, добавяйки: „Така че очевидно човешкият мозък прави нещо правилно, което все още не сме уловили напълно“.

Джоунс и Ха седят един до друг в офисите на Google в Токио и двамата поддържат връзка, след като Ха напуска компанията. След прекараните години в интернет гиганта, те в крайна сметка започват да се насочват към стартъп компаниите. Ролята на Ха в Stability AI означава, че той прекарва много време в изграждане на изследователски екипи, въпреки че копнее да се върне към провеждането на изследвания.

„За съжаление е вярно това, че имам много по-голяма скорост извън Google“, споделя Джоунс, отбелязвайки, че необходимостта от осигуряване на одобрения и ресурси може да забави процеса на работа по иновативни технологии в голяма компания. Когато Ха предлага да намерят стартъп компания, той казва: „Това ми звучи достатъчно логично“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
РВД на прелката е като Лондон Хийтроу при бурна паша чат пат има и "инциденти".Good Luck
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още