IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И футуролозите не могат да предскажат как ще се развие изкуственият интелект

През следващите пет години ще се усети ефектът от тази технология върху работната сила, споделя Шънейд Бовел

21:20 | 20.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бързият темп в развитието на иновациите през последните няколко десетилетия насочи фокуса към футуролозите – експерти, които изучват нововъзникващите технологии и използват количествено и качествено моделиране, за да прогнозират как напредъкът ще се отрази на бизнеса и обществото като цяло. Но дори и за тези, които са на гребена на вълната на технологичната революция, бумът на изкуствения интелект (ИИ) остава неизследвана територия, пише Bloomberg.

Футуролозите обясняват пред медията защо тази вълна от иновации е различна от технологичните промени в миналото и защо, когато става въпрос за ИИ, предвиждането на каквото и да било бъдеще в тази връзка е невъзможна задача.

„В момента бих казал, че едва осмислям настоящето“, признава Ейми Уеб, основател и главен изпълнителен директор на Future Today Institute, фирма за технологични прогнози и консултации. Уеб казва, че нейните клиенти - от корпорации до мениджъри на активи - търсят яснота за това как ИИ ще повлияе на тяхната индустрия, но поради дългата траектория на технологията, най-доброто, което могат да направят експертите, е да се опитат да се подготвят за набор от възможности, изтъква тя.

„Наистина няма смисъл да се правят прогнози какво точно ще се случи или кога. Знам, че това е трудно хапче за преглъщане от страна на бизнеса“, посочва още Уеб. „Те искат да знаят кога предстоят инфлексните точки, за да могат да реализират своите инвестиции, но ние наистина не сме в ситуация, в която можете да начертаете това в момента“, добавя тя.

Уеб споделя, че не се притеснява от пресилените перспективи, че ИИ ще унищожи човечеството. „Просто се връщам към разговорите, които водих през последните месеци с ръководители на хедж фондове; много от тях се радват да участват в разговори за края на света“, изтъква тя, допълвайки: „Страхотно е, готино, извадихме това от нашата система, какъв е планът, какво ще направим по въпроса? Защото да вършиш работата е много по-трудно, отколкото да говориш за сценарии за края на света”.

Според Шънейд Бовел, базиран в Ню Йорк футуролог, въпреки че ИИ се намира все още в ранен етап на развитие, можем да очакваме да видим въздействието му върху работната сила през следващите пет години.

„Вероятно ще видим близо една четвърт от работната сила доста разстроена от изкуствения интелект и това означава разширена, не означава непременно автоматизирана (работна сила)“, посочва Бовел. „Наистина мисля, че няма значение каква работа вършиш, трябва да разбереш как да започнеш да използваш тези инструменти“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 11 месеца
че те тез пък кога са успявали да предскажат нещо правилно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още