IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зората на новия технологичен бум

Областта на растежа се измества от потребителските технологии към дигитализацията на индустрията

16:45 | 03.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Традиционната мъдрост ни казва, че технологичният бум е приключил. Колапсът на Silicon Valley Bank смрази инвестиционната общност, а технологичният сектор претърпя корекция, след като лихвените проценти се повишиха. Но може би вървим към нова златна ера на технологични иновации и инвестиции. Разликата е, че този път няма да става въпрос за потребителите, а за индустрията, пише глобалната бизнес колумнистка на Financial Times Рана Форухар.

Три четвърти от световния брутен вътрешен продукт в размер на 100 трлн долара се състои от традиционни наследени индустрии - като промишленост, транспорт, логистика и здравеопазване - които все още не са дълбоко трансформирани от технологиите. Това сега се променя като част от това, което бива определено като „индустриална еволюция“ от венчърния капиталист Грег Райкоу, партньор в Eclipse Ventures, фирма от Пало Алто, която е инвестирала 3,8 млрд. долара в цифровата трансформация на физическите индустрии.

Една от 70-те компании в портфолиото на Eclipse извън Бостън е VulcanForms. Това е компания за триизмерен печат, която използва фабричния модел на Хенри Форд River Rouge, при който стоманата влиза в единия край на производствената линия, а готовите автомобили излизат от другия, и го репликира в множество индустрии чрез 3D принтиране на метали за създаване на части.

VulcanForms може да произведе десетки хиляди части за реактивен двигател за един ден, след което да премине към производство на медицински импланти или потребителски електронни компоненти в рамките на няколко часа. „Знанието как да се създаде частта живее в софтуера“, казва Райкоу. Това позволява на дигитален производител като VulcanForms да се превърне в River Rouge за множество индустрии. Големите индустриални клиенти могат да се съсредоточат върху научноизследователската и развойна дейност, продажбите и маркетинга, а не върху производството, което теоретично сега може да бъде възложено не на стотици доставчици в десетки страни, а на отделни фабрики, разположени навсякъде, където се намират клиентите.

Това е голяма промяна и промишлеността е само една част от нея. Желанието на повечето компании да повишат устойчивостта на своите вериги за доставки, съчетано с цифровизацията на индустрията, увеличи местния производствен капацитет в стратегически сектори. Законодателният натиск за справяне с изменението на климата може да създаде нов технологичен бум в индустриалния сектор. Многобройни инвестиционни фондове се набират в подкрепа на растежа на високотехнологични стартиращи фирми в модерната промишленост, мобилността, енергетиката и други области, свързани с реиндустриализацията.

„Всичко, което виждаме около нас, с изключение на себе си и храната, която отглеждаме, е продукт на промишлен процес“, отбелязва професорът от MIT Джон Харт, съосновател на VulcanForms. „Сега, след пандемията, няколко сили се обединяват, за да променят начина, по който произвеждаме нещата. Разбираме необходимостта от гъвкави вериги за доставки. Ние осъзнаваме колко важно е производството за нашата икономическа и национална сигурност. И трето, трябва да се декарбонизираме, което ще изисква растеж на нови промишлени системи в голям мащаб“.

Тъй като области като индустрията, енергетиката и транспорта са отговорни за 70 процента от въглеродните емисии, промяната на начина, по който правим нещата, ще бъде от решаващо значение за постигане на целите, свързани с климатичните промени. Отпечатването на слоеве от метал, например, изисква малка част от енергията и въглеродното бреме за изрязване на части от блок от твърд материал.

Инвеститорите в технологии виждат огромни възможности в промяната. Бившият съветник на Белия дом по политиката относно веригата за доставки Елизабет Рейнолдс – която прекара голяма част от последните две години в борба с претоварването на пристанища и недостига при бебешките храни – напусна администрацията на Байдън, за да се присъедини към Unless, фонд, който планира да инвестира до 100 милиона долара годишно в стартъпи, фокусирани върху индустриалната трансформация. Това включва неща като 3D принтиране и наука за материалите, но също и сензори, роботика, изкуствен интелект и софтуер, които ще помогнат за дигитализиране на огромния брой малки и средни индустриални компании в Америка.

В момента тези фирми са склонни да бъдат силно изолирани. Но в света, който хора като Харт, Рейнолдс и Райкоу си представят, те ще бъдат свързани точно както потребителите са в интернет, способни да споделят безпроблемно ресурси и информация в рамките на нова индустриална интелигентна мрежа. Възможностите за производителността и растежа са очевидни. „Тук не става въпрос за филтри, които ви позволяват да превърнете котките в кучета“, казва Рейнолдс. „Технологичните иновации около реиндустриализацията са много различни и ние сме на прага на истинска революция в тази област.“

Всъщност може да сме в повратна точка, по-скоро като през 2007 г. Тогава навлизането на iPhone доведе до огромен растеж на потребителските технологии. „Икономиката на приложенията“ се разви и промени изцяло начина, по който общуваме, работим, играем и пазаруваме. Бизнесът е напът да премине през нещо подобно, дългоочаквана промяна, ускорена от отделянето между икономическите блокове, пандемията и войната в Украйна. Това е трансформация, която ще промени природата на нашата икономика.

Един неразрешен въпрос е дали новата индустриална революция ще доведе до безработица. Техническите таланти започват да мигрират от потребителския софтуер към индустрията. Но изкуственият интелект, заедно с драстично намалените нужди от човешки труд на високотехнологичните фабрики, понижи броя на хората, необходими за тази работа. Все пак си струва да се отбележи, че икономиката на приложенията създаде категории работни места, които не съществуваха преди. Ако имаме късмет, новата индустриална революция ще направи същото по непознати досега начини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Ние можем да сме спокойни, в нашата индустрия НИЩО няма да се промени следващите 30/40 години. Ще продължаваме да си копаем въглища и да ходим на избори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още