IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM надмина очакванията заради силния облачен бизнес

Технологичният гигант повиши прогнозата си за приходите, след като финансовият директор заяви, че клиентите ускоряват цифровите инвестиции

08:42 | 20.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн International Business Machines Corp (IBM) отчете тримесечни приходи, които надминаха очакванията на анализаторите, подпомогнат от силното търсене на предложения за хибридния облак и сигнализирайки за продължаващ импулс на трансформацията му към бизнес, базиран на софтуер и консултации в облака.

Приходите за първото тримесечие са се увеличили със 7,7% до 14,2 млрд. долара, в сравнение със средната прогноза на анализаторите за 13,8 млрд. долара, показват събрани от Bloomberg данни. Резултатите от приходите и сравнението не включват бизнеса на голяма част от старото звено за инфраструктурни услуги на IBM, което през ноември беше отделено в нова компания, наречена Kyndryl.

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна се опитва да стимулира ръста на приходите, като насочи IBM, която традиционно разчита на инфраструктурни и информационно-технологични услуги, към бързо развиващия се пазар на изчислителните облаци. През последното тримесечие компанията отбеляза най-високия ръст на продажбите си от десетилетие насам.

„Търсенето на хибриден облак и изкуствен интелект стимулира растежа както в областта на софтуера, така и в консултантските услуги", каза Кришна във вторник в изявление. „Днес ние сме по-фокусиран бизнес и резултатите ни отразяват изпълнението на нашата стратегия“.

Акциите поскъпнаха с около 1,5% в следборсовата сесия, след като затвориха на цена от 129,15 долара за брой в Ню Йорк. През тази година акциите са поевтинели с 3,4%.

Все пак IBM е изправена пред пренаселено поле от конкуренти в облака, дори когато компаниите пренасят все повече от операциите си в интернет. До 2025 г. например 51% от разходите за информационни технологии ще бъдат насочени към публичния облак, в сравнение с 41% през тази година, показват данни на изследователската компания Gartner Inc. Кришна иска IBM да се отличи, като се насочи към хибриден модел, който помага на клиентите да съхраняват и анализират данни в локална инфраструктура, частни облачни услуги и сървъри, управлявани от големи публични доставчици като Amazon.com Inc. и Microsoft Corp.

Приходите от хибридни облаци са се увеличили с 14% до 5 млрд. долара, водени от 18% ръст за Red Hat, през периода, приключил на 31 март, се казва в изявлението на базираната в Армонк компания. Приходите на софтуерното звено са нараснали с 12% до 5,77 млрд. долара, а приходите от консултантски услуги са нараснали с 13% до 4,83 млрд. долара. Резултатите от двете звена надминаха средните прогнози на анализаторите.

Приходите в инфраструктурното звено на IBM са се свили с 2,3% до 3,22 млрд. долара. Компанията остава един от най-големите производители на мейнфрейм компютри, които отдавна служат като основа на най-важните бизнес приложения, и по-рано този месец представи новия си модел z16. Но дори и тук IBM представя оборудването като подходящо за хибридна облачна среда. 

Печалбата, без да се включват някои елементи, възлиза на 1,40 долара на акция, в сравнение със средната оценка за 1,41 долара на акция. Брутният марж е 52,9%, което е по-малко от средната оценка за 54,4%.

IBM заяви, че годишният ръст на приходите ще бъде в „горната част на средния едноцифрен диапазон". През януари компанията прогнозира, че през 2022 г. приходите ще се увеличат в средния едноцифрен диапазон.

Главният финансов директор Джим Кавано заяви, че ръстът на приходите отразява истинското търсене, стимулирано от компаниите, които харчат повече за цифрови инвестиции в области като автоматизация, изкуствен интелект и киберсигурност.

„По-голямата част от този ръст в момента се дължи повече на търсенето, тъй като клиентите и индустриите се стремят да създадат устойчиво конкурентно предимство", каза Кавано в интервю за The Wall Street Journal. Според него ефектите от инфлацията - от веригата за доставки до разходите за придобиване на таланти - ще се проявят с течение на времето.

Пионер в информационните технологии, IBM се трансформира около изкуствения интелект и хибридния облак, като се възползва от нарастването на дистанционната работа и други промени в ИТ индустрията по време на пандемията. През 2021 г. IBM придоби 15 компании, за да засили възможностите на хибридния облак и изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още