IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съвет по киберустойчивост ще следи за рискове и заплахи

Правителството одобри Национална стратегия за киберсигурност „Киберустойчива България 2020“

14:11 | 13.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерският съвет прие Национална стратегия за киберсигурност „Киберустойчива България 2020“, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Визията за развитие на киберсигурността на България до 2020 година е обособена в три етапа – преодоляване на основни уязвимости в критични за държавата и обществото комуникационни и информационни системи, зряло състояние на киберустойчивост (включително и срещу непознати атаки) и водеща и иновативна роля в няколко съвременни направления.

Стратегията предвижда създаването на Съвет по киберустойчивост към Министерския съвет като нещатен постоянен консултативен орган. Той ще има основни направляващи и стратегически функции, които ще бъдат свързани с изработването и обосноваването на позицията на България пред международни институции и организации по въпросите на киберсигурността. 

Съветът по киберустойчивост ще следи тенденциите и развитието на киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и необходимите способности, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологичен, инфраструктурен, финансов, организационен и доктринален компоненти и при необходимост ще внася предложения пред Съвета по сигурност към Министерския съвет за решения. Ще подготвя периодичен доклад за Съвета по сигурността и за Министерския съвет за състоянието на сигурността в киберпространството, развитието на рисковете и обобщената оценка на постигнатото ниво на зрялост и киберустойчивост. Ще наблюдава изпълнението на проектите от Плана за действие и пътната карта по стратегията.

Стратегията предвижда да бъде определен Национален координатор по киберсигурността към Министерски съвет, който да ръководи изпълнението на плана за действие по киберсигурността и да изпълнява други задачи, свързани с киберсигурността.

В основата на Стратегията е моделът за функциониране на национална система за киберсигурност. Той ще осигурява непрекъснат мониторинг на националната кибер картина (ситуационна осведоменост) с проекция на киберсъстоянието във всички сегменти на управление и функциониране на държавата, икономиката и обществото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още