IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мозъчен чип позволи на парализиран пациент отново да движи ръката си

Учени работят от повече от 25 години над превръщането на мислите в действие с помощта на софтуер

16:51 | 14.04.16 г.
Мозъчен чип позволи на парализиран пациент отново да движи ръката си

Шест години след инцидент, довел до парализа на четирите му крайника, американец може днес отново да движи ръката си, за да разбърка захарта в чаша кафе или да улови предмет с помощта на софтуер, сочат резултатите от изследване, цитирани от АP и AFP.

"За пръв път пациент с парализа на четирите крайника може да извърши движение с мисълта си", заяви съавторът на изследването Чад Боутън от медицинския институт Файнстийн в САЩ.

Боутън и негови колеги стоят зад създаването на чип, кръстен NeuroLife, който може да възстанови комуникацията между мозъка и мускулите, без да се минава през гръбначния мозък.

24-годишният Иън Бъркхарт е с парализа на четирите крайника след инцидент по време на плуване, при който получил увреждане на гръбначния мозък. "Лекарите навремето ми казаха, че в най-добрия случай ще мога да движа раменете си", каза той на пресконференция.

През април 2014 г. лекари присадили по-малък от грахово зърно чип в двигателния кортекс на мозъка му. Чипът предава мислите на пациента до компютър, който ги декодира. След това изпраща командите на мозъка до поредица гривни, които стимулират с електрически ток мускулите на ръката.

Учени работят от повече от 25 години над превръщането на мислите в действие с помощта на софтуер. През 2014 г. учени показаха, че маймуна може посредством мисълта си, предадена с помощта на електроди, да задвижи ръката на друг примат, който временно е парализиран с анестетици.

"Опитахме се да открием сигнали в мозъка, които са свързани с движението на ръката - поясни Боутън. - Отговорните за движението мозъчни зонни са невредими, но сигналите достигат до увреден гръбначен мозък. Там са напълно блокирани и не могат да достигнат до мускулите."

През юни 2014 г., два месеца след имплантирането на чипа, Бъркхарт можеше с мисълта си да свива и да разтваря дланта на ръката си. След 15-месечно обучение, включващо три сеанса седмично, пациентът вече може да улови бутилка и да излее съдържанието й в съд. Бъркхарт може също да държи телефон до ухото си, да разбърка захарта в чаша кафе, да вземе лъжица от пода. Пациентът сега свири на китара чрез видео игра.

"Това открива пътища към извършване на по-сложни движения", увери Боутън.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Nature”.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още