IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България разпраща най-много спам на глава от населението

САЩ са начело по общ обем изпратен спам, следвани от Франция и Китай

17:59 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
България разпраща най-много спам на глава от населението

България е страната с най-много разпратен спам на глава от населението, сочат данни на компанията за компютърна сигурност Sophos, която следи местонахождението на компютри, разпращащи нежелани електронни съобщения в интернет.

На глава от населението у нас пада 2,1 пъти повече разпратен спам от САЩ, които се ползват като база за сравнение.

Именно САЩ разпращат най-много спам от всяка друга страна в света като общ обем. Далеч зад тях остават Франция и Китай на второ и трето място съответно.

„Огромната част от спама се изпраща неподозирано от компютри, заразени с злонамерен софтуер, така че ако не внимавате, може да станете част от проблема“, коментира Пол Дъклин, екперт в Sophos, в блога на компанията.

САЩ са разпратили 24,2% от световния спам през последните три месеца, Франция – 6,7%, Китай – 6,2%, а Италия – 5,2%, сочат данните на компанията.

„Ако опростим значително, средностатистически компютър в дадена страна, която разпраща два пъти повече спам на човек от населението от САЩ, вероятно има два пъти по-голяма вероятност да е заразен със злонамерен софтуер“, обяснява Дъклин.

Компютрите, заразени с вируси, които разпращат спам без знанието на потребителите, вероятно също могат да крадат информация за тях, пароли, да хакват други компютри и сайтове, както и да постват съобщения в социалните им мрежи, предупреждава експертът.

За да не стане компютърът Ви жертва на вируси и част от проблема със спама, той препоръчва да не се кликва на линкове в имейли, нито да се отварят прикачени файлове от непознати податели, както и да се актуализира редовно софтуерът и компютърът да има поне базова антивирусна програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още