IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google подготвя суперевтин смартфон

Устройството ще дебютира в Индия и други развиващи се пазари, а дизайнът му ще се предлага и на други производители

18:33 | 06.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител на индийската MicroMax подрежда телефони в магазин на компанията.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител на индийската MicroMax подрежда телефони в магазин на компанията. Снимка: Ройтерс

Google подготвя евтин смартфон, който ще излезе на пазара в Индия през есента, преди да дебютира и на други развиващи се пазари, съобщиха от компанията, цитирани от технологичното издание MIT Technology Review. Новото устройство, което ще се казва Android One и ще струва по-малко от 100 долара, е част от новата стратегия на Google да предложи достъпни Android базирани телефони на хора, които до момента не са имали достъп до интернет.

В момента 1 милиард души използват Android телефони, казва Сундар Пичай, шеф на Android отдела в Google. “Целта ни е да достигнем следващите 5 милиарда души в света,” допълва той. “В Индия и други подобни пазари е разочароващо, че едва 10% от населението има достъп до смартфон устройства.”

Паралелно с този проект Google разработва и серия от подобни като дизайн телефони, които ще се предлагат на други производители. По време на технологичната конференция I/O в Сан Франциско Пичай представи устройство, базирано на един от тези дизайни, който е бил поверен на индийския производител MicroMax.

Android One ще се появи на пазара в Индия през есента и ще разполага с 4.5-инчов екран, два слота за SIM карти, външна SD карта памет, както и FM радио.

Подобни телефони, произведени от две други индийски компании – Carbon и Spice – ще излязат на пазара по същото време. Очаква се скоро след това семейството от Android One телефони да се появи и на други развиващи се пазари. За разлика от случващото се с останалите Android базирани устройства, софтуерът на новите Android One телефони ще се обновява от Google, а не от производителите или мобилните оператори. От изнесената от технологичния гигант информация става ясно и, че вече се водят преговори с мобилни оператори за разработката на по-достъпни планове за собствениците на такива телефони.

В момента евтини телефони с операционна система Android са особено популярни в много развиващи се икономики, но много от тях използват орязана версия на операционната система без търсачка, картово приложение, електронна поща и достъп до онлайн платформата за сваляне на приложения Google Play. За разлика от тях обаче Android One устройствата ще предлагат всички тези функционалности по подразбиране.

Нужда от скорост

Междувременно The Wall Street Journal публикува класация за скоростта на интернет връзката в различни азиатски страни, в която Индия е на последно място. Сред 14-те страни от Азия и Тихоокеанския регион Индия е на последното място със средна скорост от 1.7 мегабита в секунда (Mbps) през последното тримесечие на годината.

Това е по-малко от една десета от скоростта на връзката във водещия в класацията – Южна Корея, една трета по-слаба от тези в Австралия, Сингапур и Тайланд, както и една втора от тази в Китай.

Връзката в Индия продължава да е и много по-ниска от средната в света – 3.9 Mbps.

Не е изключено новият наплив от евтини устройства да мотивира съответните ходове за увеличаване на скоростта, но тенденциите в последните години не са особено позитивни. В последната година Индия е отчела само 8% увеличение в скоростта на връзката спрямо 2012 г., докато повечето азиатски страни са реализирали 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
UHAUBAHOBA
преди 9 години
Ами - нищо изненадващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още