IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Google си купи компания за сателити

Технологичният гигант се надява да използва Skybox за подобряване и актуализиране на картовия си софтуер

17:34 | 14.06.14 г.
<p>
	Японска ракета H-2А извежда комуникационен сателит в орбита, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Японска ракета H-2А извежда комуникационен сателит в орбита, Снимка: Ройтерс

Придобиването на Skybox ще трансформира Google от потребител в доставчик, макар и специалисти да смятат, че целта на Google не е да превръща Skybox в комерсиална компания.

Имайки предвид основното занимание на Google, би било логично да се предположи, че компанията ще създаде търсачка за снимки, направени от сателитите на Skybox. С нея потребителите биха могли да получат информация в реално време за броя на корабите на дадено пристанище или състоянието на дърветата в определена част на гората. Пълният контрол над услуга като тази би дал огромно предимство на Google пред неговите конкуренти, занимаващи се с картови приложения. Още повече, че телефоните, използващи мобилната операционна система на Google – Android, ще станат по-привлекателни от тези на Apple, които също има пропуски в картите си.

Визията за бъдещето зависи от способността на Skybox да изпрати още сателити в орбита около Земята. За да спестят пари, от компанията използват чужди ракети, които напускат атмосферата по други причини, използвайки ги за транспорт. В зависимост от съответния случай, цената за извеждането на един сателит в орбита варира между 300 000 и 4 млн. долара. През миналата пролет от компанията съобщиха, че ще изпратят още един апарат до няколко месеца, а общият им брой до края на 2016 г. ще нарасне до 15. Амбициозният план обаче бе отложен във времето.

Орбиталните планове на Googlе и Facebook привлякоха световния интерес най-вече заради слуховете, че компаниите ще се съсредоточат в доставяне на интернет в отдалечени и трудно достъпни райони.

Като допълнение към покупката на Titan, Google развива и свой собствен проект, наречен Loon. Идеята е да се използват балони, които да се издигат на определена височина и да излъчват интернет връзка. Възможно е за същите цели да се използват и сателити – на същия принцип работи Wi-Fi връзката в някои самолети.

Оказва се обаче, че Skybox най-вероятно няма да може да участва в този план, или поне не скоро. Експерти вярват, че Skybox ще трябва да започне от нулата, за да създаде подходящи комуникационни сателити. “Придобиването на Skybox не променя много положението на Google по отношение на свързаността. Тази компания просто не се занимава с това,” коментира Майкъл Блейдс, анализатор от Frost & Sullivan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още