IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандското правителство плаща милиони за поддръжката на Windows XP

Властите са сключили договор с Microsoft за поддържането на старата операционна система

14:40 | 07.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Холандското правителство плаща милиони за поддръжката на Windows XP

Холандското правителство е сключило договор с Microsoft за разширяване на поддръжката за Windows XP. Както съобщава Dutch News, компанията от Редмънд ще получи няколко милиона евро, за да може между 34 000 и 40 000 държавни служители да продължат да ползват Windows XP на компютрите си до януари 2015 година. Едва след това правителството планира да закупи нова операционна система.

Освен това и администрациите на няколко провинции все още използват Windows XP. Въпреки това според статията споразумението се ограничава само за държавната администрация в Хага, а не за провинциите. 

Подобно споразумение с Microsoft вече сключи и британското правителство. То плаща за удължената с една година подкрепа най-малко 5,6 млн. паунда (6,8 милиона евро). За тези пари то ще получи не само актуализации на защитата за Windows XP, но също така и за Office 2003 и Exchange Server 2003. Великобритания планира всички компютри в публичния сектор най-късно до април 2015 г. да преминат към по-нова версия на операционните си системи.

Microsoft прекратява техническото поддържане на 13-годишната Windows XP от 8-и април. На тази дата за последно компанията ще представи пачове (от англ. дума patch - означаваща кръпка. В компютърния свят пачовете се свързват с корекции на дадена програма, обикновено с цел да работи тя по-добре или да и се добавят нови възможности) за Windows XP и Office 2003.

След 8-и април компанията вече няма да предлага безплатни актуализации. Машини, на които работи операционната система, се оценяват от Microsoft като „несигурни“, а концернът съветва потребителите да ползват по-нова версия на Windows.

Microsoft смята, че преди всичко в Азиатско-тихоокеанския регион милиони фирми и физически лица все още използват Windows XP. Според Джейсън Лим, генерален мениджър на Windows Business Group, те се подлагат на повишен риск. „Важно е потребителите, които все още имат устройства с Windows XP, да разберат, че не става дума просто за преминаване към нещо ново", заяви Лим. "Става въпрос за защитата на компютрите от заплахи за сигурността, особено ако използват интернет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Става въпрос за извиване на ръце... Линукс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Те ако знаят нашето правителство колко плати на времето за НАЕМ на Windows XP...Могат да питат Калчев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още