IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма инвестира 532 млн. долара в Hundsun Technologies

Основателят на Alibaba ще придобие контролиращ дял във финансовата софтуерна фирма

20:45 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джак Ма инвестира 532 млн. долара в Hundsun Technologies

Джак Ма, основател на китайската Alibaba Group Holding, най-голямата в света фирма за електронна търговия, ще плати 3,3 млрд. юана (532 млн. щатски долара), за да вземе контролиращ пакет акции на финансовата софтуерна фирма Hundsun Technologies, съобщава Ройтерс.

Hundsun Technologies заявиха в четвъртък, че Hundsun Group, която притежава 20,6% от акциите на Hundsun Technologies, ще продаде 100 процента от своите акции на Zhejiang Finance Credit Network Technology - компания, 99% собственост на Ma.

Това ще даде на Ma контролиращ дял в Hundsun Technologies, се казва в изявление на компанията до Шанхайската фондова борса. 

Ходът на Ма подчертава желанието му да промени сектора на финансови услуги в Китай - една област, която Джоу Цаи от Alibaba, който направлява дългоочакваното листване на компанията в САЩ, описва като "старомодна".

Китайските интернет компании като Alibaba, Tencent  и Baidu създават поделения за финансови услуги, навличайки си гнева на местните банки и привличат вниманието на регулаторните органи, които сега обсъждат по-строго регулиране на нововъзникващата онлайн финансова индустрия.

В следващите 12 месеца Hundsun няма планове да променя основната си дейност и не възнамерява да прави други значителни корекции, като ще продължи да предоставя финансови IT продукти и услуги.

Hundsun е най-големият доставчик в Китай на софтуер за търговия с ценни книжа и фондове, по данни на Caixin. Сделката поражда опасения, че достъпът до финансовите данни на Hundsun може да даде нечестно предимство на поделението за онлайн финанси на Alibaba, посочват от Caixin.

Alibaba Small и Micro Financial Services Group, които са свързани с Alibaba, пък закупуват контролния пакет акции в Tianhong Asset Management, което управлява най-големия фонд на паричния пазар на Китай, който се продава чрез подлението на Alibaba за онлайн разплащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още