IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM не успява да ускори продажбите

Главният изпълнителен директор Джини Ромети се отказва от бонуса си

10:19 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IBM не успява да ускори продажбите

Най-големият световен доставчик на IT услуги IBM е принуден за седмо последователно тримесечие да отчете спад в продажбите през четвъртото тримесечие на 2013 година. Освен това приходите на групата за софтуер, хардуер и консултации останаха през 2013 г. за първи път от 2010 г. насам под психологическата граница от 100 млрд. долара, като голяма роля за резкия спад изигра хардуерният бизнес.

Само със софтуера си и бизнес консултантските си услуги IBM отчита ръст. Затова и в следборсовата търговия акцията се обезцени с 3,7 на сто. За главния изпълнителен директор на концерна Джини Ромети поражението се оказа толкова голямо, че заедно с финансовите данни тя обяви, че се отказва от изплащането на бонуси за 2013 г. Други мениджъри също ще се откажат от своето допълнително възнаграждение. В същото време Ромети подчерта напредъка в дивизиите на бъдещето, в които компанията ще продължи да инвестира много. IBM наскоро обяви, че ще напомпа пари особено в "изчислителните облаци".

През последното фискално тримесечие приходите са намалели с 5,5% до 27,7 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година. Анализаторите реагираха с разочарование, защото прогнозираха приходи от 28,250 милиарда долара. Поради по-ниските данъчни ставки обаче IBM е в състояние да увеличи нетната си печалба с шест процента. Преди специални ефекти IBM спечели 6,13 долара за акция, и в този случай надмина очакванията на анализаторите, които предвиждаха по 5,99 долара на акция. Брутният марж падна до 51,7%, след като в предходната година бе малко по-висок - 51,8%.

Въпреки падащите приходи обаче IBM показа оптимизъм и очаква за 2014 г. оперативна печалба от 18 долара за акция, надхвърляйки консенсусните очаквания на анализаторите за 17,97 долара. В допълнение концернът ще направи преглед на продажбата на своя сървърен бизнес. Той наистина има доста голям обем от приходите, обаче почти няма висока възвращаемост. Според Wall Street Journal компанията отново е в преговори с Lenovo, най-големият производител на компютри в Китай. Lenovo признава, че се намира в най-ранните етапи на преговорите за евентуална покупка на подразделението на IBM, но не коментира  процеса по-конкретно.

За цялата година IBM отчита нарастване на оперативната печалба от два процента до 18 млрд. долара. В нетно изражение обаче в счетоводните книжа ще бъде записан спад от един процент до 16,5 млрд. долара. Приходите за цялата година са намалели с пет процента до близо 100 млрд. долара.

Резултатите на IBM често се разглеждат като индикатор за инвестиционните настроения в други IT компании. Според оценките на фирмите за проучване на пазара Gartner и IDC през 2013 г. PC секторът отчита най-слабите резултати в историята си. С десет процента спад на продажбите това е най-големият срив от началото на 80-те. Една от причините за слабия бизнес с домашни компютри е тенденцията за преминаване към таблети и смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още