IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Microsoft продължава да купува доверието на инвеститорите?

Акциите на концерна са в кома от повече от 10 години и фирмата бе принудена да използва дивидентите, за да демонстрира признаци на живот

15:43 | 18.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Защо Microsoft продължава да купува доверието на инвеститорите?

В един идеален свят всяко съобщение за медиите би било съпровождано от собствен музикален акомпанимент. Например новината за обратно изкупуване на акции на Microsoft за 40 млрд. долара би си подхождала страхотно с песента "Have a Little Faith in Me" (Имай малко вяра в мен) на Джон Хаят, пише Businessweek.

Microsoft вече има предишен план за обратно изкупуване на акции за 40 млрд. долара, който изтича в края на септември. Ръководството на компанията одобри решение за още едно изкупуване за 40 млрд. долара, след което бе съобщено, че фирмата увеличава дивидента си с 22% до 28 цента на акция.

Действията са отражение на стремежа на фирмата да задържи инвеститорите си в момент, в който предстои смяна на изпълнителния ѝ директор. Стив Балмър, който заема поста от дълги години, обяви, че ще се пенсионира след година. Вместо да стои и кротко да изчаква времето да мине обаче, той се зае с мащабна реорганизация и придобиването на бизнеса с телефони на Nokia. Освен това той участва и в гореспоменатите финансови машинации. При подобно темпо неговият наследник няма да има кой знае какво да прави.

Акциите на Microsoft са в кома от повече от 10 години. В резултат на това фирмата бе принудена да използва дивидентите и обратното изкупуване на акции, за да демонстрира признаци на живот. Това е лукс, който Microsoft все още може да си позволи, тъй като бизнесът ѝ, свързан с Windows, Office и друг софтуер за сървъри, продължава да ѝ носи огромни приходи въпреки застоя в продажбите на персонални компютри. Има ли причина обаче инвеститорите да запазят вярата си, че Microsoft ще продължи напред?

Негативният сценарий би бил фирмата да избере не особено иновативно настроен нов директор и да продължи да развива бизнеса си в мобилния сектор, докато основните ѝ дейности бавно или пък бързо западат. Подобна съдба вече предвиждат много от експертите в Силициевата долина, а напоследък Microsoft не прави кой знае какво, за да ги убеди в противното.

Има няколко варианта на положителния сценарий. Единият от тях е обединението на Skype и телефоните на Nokia. През последните две години Microsoft похарчи близо 16 млрд. долара за придобиването на телефонна мрежа и производител на телефони. В общи линии фирмата купи две от най-интересните технологични компании в Европа, което може да се окаже много умен ход.

Дали Microsoft ще се превърне в телекомуникационна суперсила? Едва ли. Но със сигурност ще увеличи шансовете си да стане голям играч на една печеливша част от технологичния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още