IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор получава място в борда на Microsoft

ValueAct държи под 1% от акциите на софтуерния концерн и е първият инвеститор, получил място в борда

15:57 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститор получава място в борда на Microsoft

Но пък влизането на инвеститор в надзорния съвет на дадена компания, независимо дали голяма или малка, често води до промени във възприятието на мениджмънта. Това показват примери в Dell и J.C.Penney.

„Игралното поле се променя фундаментално, а промените могат да доведат до по-големи правомощия на акционерите", се казва в писмо на правната кантора Sullivan & Cromwell до клиенти от корпоративния сектор. И основателят на ValueAct Джефри Юбен публично разкритикува компании за това, че силно укрепените мениджъри, фирмени директори и членове на борда на директорите не работят в полза на акционерите.

"Microsoft е доминираща софтуерна компания, която в дългосрочен план ще принадлежи към победителите", каза Юбен на инвеститорска конференция през април, на която бе обявено и влизането на фонда в концерна.

В същото време той изказа и недоволството у инвеститорите в Microsoft, които искат едно по-силно разпределение на парите, застъпват се за отделяне на необещаващи подразделения и по този начин искат да накарат цената на акцията да поскочи.

През последните месеци най-малко веднъж Юбен е разговарял с директора от Microsoft Джон Томпсън за перспективите пред групата и желанието за промяна в борда на софтуерния гигант. Обявяването, че ValueAct ще получи място в борда, между другото идва в последния ден от периода за регистрация преди следващото годишно общо събрание.

„Бордът на директорите и мениджмънтът на Microsoft с много ангажимент се опитват да увеличават растежа и стойността за инвеститорите, а ние се радваме на предложенията на ValueAct", заяви в свое изявление и Балмър.

За разлика от инвеститорите като Карл Айкан и Бил Акман, които съвсем открито се изказват за промени в компаниите, в които те участват, ValueAct се разглежда като "приятелски" инвеститор. ValueAct участва само в малък брой компании. При това те са представени в бордовете на Motorola Solutions и Adobe Systems. Към момента на влизане в Motorola Solutions в началото на 2011 г. акцията се търгуваше на борсата за около 40 долара, а в петък приключи сесията при стойност от 56,01 долара. 

Наблюдателите, които следят развитието на Microsoft от известно време, предполагат, че влизането на представител на ValueAct в компанията би могло да насърчи борда да продължи с по-голяма агресивност да застъпва интересите на акционерите.

Всичко за промените в концерна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още