IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР: Милиони устройства с Android са уязвими

Android е основна цел на много хакери заради твърде големия си пазарен дял и базираната на отворен код архитектура, следвана от Symbian и iOS

17:34 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
ФБР: Милиони устройства с  Android са уязвими

Милиони притежатели на смартфони и таблети с Android са изложени на риск от загуба на лични данни и атаки от вируси и малуер (съкращение за злонамерен софтуер, предназначен да нанася щети и повреди на една компютърна система - бел. ред). Причината за това е, че в устройствата се използват твърде стари версии на платформата, показва вътрешен анализ на американското Министерство на вътрешната сигурност (DHS) и ФБР.

Представеният на 23-и юли анализ, препубликуван сега от сайта Public Intelligence, е предназначен за официална информация на други институции като полиция, пожарна, охрана, екипи за спешна помощ.

„44% от потребителите на Android все още използват версията в модификациите 2.3.3 до 2.3.7, позната още като Gingerbread и пусната през 2011 г. с редица пропуски, които са фиксирани в по-късните версии - Honeycomb, Ice Cream Sandwich и Jelly Bean“, пише в бюлетина.

Проблемът е, че по-новите версии на Android се предлагат само за по-нови смартфони, което ограничава потребителите. По този начин тези устройства остават изложени на риск от разнообразни атаки.

Според ФБР най-често има опити за инсталиране на зловреден код в самото устройство. Това може да става посредством заразено приложение или интернет сайт, както и чрез изпращането на заразен линк или прикачен файл. Самите инсталирани вируси могат да имат най-различни цели – изпращане на SMS-и до платени номера, без потребителят да разбира това, или сдобиването с потребителски имена и пароли.

Според материала Android е основна цел на много хакери заради твърде големия си пазарен дял и базираната на отворен код архитектура. През 2012 г. платформата на Google е била цел на 79% от всички атаки към мобилни устройства, следвана от Symbian с 19% и iOS с едва 0,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още