IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече може да контролирате своя собствена армия от безпилотни самолети

Нова система може да предизвика вълна от нови приложения за безпилотни летателни апарати, подобно на случилото се с компютрите през 80-те

19:30 | 24.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Вече може да контролирате своя собствена армия от безпилотни самолети

Бетаверсия на специализиран софтуер ще позволи координиран контрол на множество безпилотни летателни апарати, съобщи новосъздадената компания DreamHammer.

Не всички от тези апарати ще са във въздуха - някои може да летят, други - да се движат на колела, трети да са под или над вода. На теория един човек с iPad може да контролира всички тях, пише BusinessWeek. 

Все още никой не предлага всичко това, но софтуерът на DreamHammer, наречен Ballista, цели да предостави решения за някои проблеми, свързани с безпилотните летателни апарати в момента: те не са много по-ефикасни от превозните средства с човек на борда.

Всеки един подобен апарат, изпращан на мисия от американската армия или разузнавателни служби, се нуждае от цял екип за поддръжка и управление. Целта на Ballista е да консолидира тези дейности. Един единствен оператор може да контролира много апарати с помощта на интуитивен компютърен интерфейс.

Една от причините за трудната координация на контролните функции на безпилотните летателни апарати, е че всеки производител използва своя собствена софтуерна система. Това е изгодно за производителите, но прави трудно споделянето на информация между апарати от различни фирми и забавя иновациите, тъй като външните страни нямат достъп до кода. Според създателите на новата система тя ще предизвика вълна от нови приложения за безпилотни летателни апарати, подобно на случилото се с компютрите през 1980-те години.

Сред клиентите на фирмата вече са някои от най-големите производители от бранша в САЩ, но след като Американската федерална авиационна администрация отвори въздушното пространство на страната за безпилотни самолети, което се очаква през 2015 г., секторът ще експлоадира, прогнозират от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
И к'во с'я - и пилотите ли остават без работа... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още