IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилно приложение предпазва от секс с роднина

Апликацията е разработена от трима студенти по софтуерно инженерство в Исландския университет

21:10 | 18.04.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако срещнеш някого в бар и прекарате нощта заедно, обикновено може да възникнат някои рискове. Ако живеете в Исландия обаче, има още една опасност: обектът на желанията може да е много близък роднина, пише Businessweek.

В Исландия живеят само 320 000 души и буквално всички произлизат от първите заселници на острова през 9 век. Как тогава местните могат да разберат дали не споделят близка кръвна връзка с онзи привлекателен непознат или непозната? С мобилно приложение!

Апликацията е разработена от трима студенти по софтуерно инженерство в Исландския университет и позволява на потребителите незабавно да сравнят потеклото си, като доближат мобилните си телефони. Ако бъде засечен твърде близък родственик, се включва аларма и на екрана се изписва предупреждение.

Данните се извличат от генеалогична база данни на име Islendingabok, която съдържа потеклото на всички настоящи жители на острова, като в някои случаи то достига до заселниците през 9 век. Приложението, наречено "IslendingaApp", спечели конкурс този месец, организиран от университета в чест на 10-ата годишнина на базата данни.

Гражданите на Исландия отдавна могат да използват тази база за генеалогични проучвания, като имат достъп до нея и през мобилен телефон. IslandingaAp обаче осигурява не само достъп до базата, но и удобни функции като календар, напомнящ им за рождените дни на роднините.

Приложението е само на исландски език. За да бъде използвано, потребителят трябва да разполага с местен социален осигурителен номер.

Засега апликацията е достъпна само за Android и е свалена 3 651 пъти, но съвсем скоро се очаква и версия за iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Някъде да казвам, че съм против технологиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
- да не каже някой, че са си таковали таковата ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Натрий
преди 11 години
Аз пък съм фен на технологиите и чета почти всички новини от този раздел. Че ако не погледнем поне през прозореца как ще се промени света, нали ще изоставаме в мисленето си.В статията показва ниша за бизнес. Сетили са се хората евала. Мен ме впечатли повече, че в Исландия имат генеалогична база данни. Знаеше ли го това? Аз не го и предполагах.Да спомена само, че и в рецепта за печене на семки има бизнес. Лично познавам човек платил 1000 лева за такава. Щото семките иначе не ставаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Не става въпрос за притеснение.Имаше една задача по математика, когато се учат логаритми например, и с нея се показваше колко години назад като се върнеш, да намериш корена си и колко от заобикалящите те, са роднини, което не е пак точно, защото след четвърта "лиия" вече се "разнася" роднинската връзка. Някак си не ми пасва начина на изложението, не искам да се съобразявате с мен, просто не пасва на сайта (пак според мен).Ако ви дам да цитирате нещо от черните станции, няма да го направите определено, ще го обявите за конспирация, макар да е живо доказателство за странностите, които стават в момета на пазарите, нали е така? Аз харесвам сайта Ви, така че надявам се, че ме разбирате.В "Бизнес Седмица" има доста новини, прехвърлям го, но наклоните по които ни пързалят не ми харесват 100%.Пак казвам, само попитах.Бизнесът си е бизнес, не отричам, но не всичко е бизнес.Лек ден, с най-добро чувство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Здравейте! Не виждам какво ви притеснява в този материал. За това приложение, между другото, освен BusinessWeek, които цитираме, статии направиха и CNBC, Bloomberg и технологични блогове. Бизнес ес южуъл ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Има ли вариант, такива "новини" да не са новини, поне в този сайт?Само питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още