IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за БТК е най-голямата у нас и сред 10-те най-големи в ЦИЕ през 2015 г.

През миналата година броят на сливанията и придобиванията в България пада до 63, а обемът - до малко под 699 млн. евро

17:49 | 18.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Сделката за БТК е най-голямата у нас и сред 10-те най-големи в ЦИЕ през 2015 г.

Покупката на Българската телекомуникационна компания (Виваком) от Спас Русев е най-голямата сделка на пазара на сливания и придобивания (M&A) у нас през 2015 г. и осмата по големина сред сделките с частни капитали в развиваща се Европа. Тя идва на фона на спадащия брой сделки и обем на M&A пазара в България през миналата година. Това разкрива доклад на консултантите от EMIS, която е под шапката на Euromoney Institutional Investor.

Бързата продажба на БТК на бизнесмена Спас Русев, осъществена през последното тримесечие на 2015 г., която се очаква да бъде финализирана в началото на 2016 г., след като регулаторите дадат своето съгласие, е най-голямата не само за страната, но и за сектора на телекомуникациите и информационните технологии.

Продавач бе VTB Capital, а по официална информация, която цитира и EMIS, цената е 330 млн. евро. Сумата поставя сделката на осмо място сред покупко-продажбите на дялове с частни капитали в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). На първо място с цена 1,16 млрд. евро е придобитият от Goldman Sachs Group миноритарен дял от 13% в турската Socar Turkey Enerji.

Втората най-голяма сделка в България е придобиването на производителя на плочки KAI Group от страна на американската Mohawk Industries за 175,5 млн. евро. На трето място е закупуването на 55% от капитала на Reward Gateway от щатската Great Hill Partners за 54,5 млн. евро.

Като по-значими сделки през миналата година EMIS посочва придобиването на Blizoo от Telekom Austria за 35,4 млн. евро и това на Fadata от страна на Charles Taylor и The Riverside Company за 16,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Едни ще се смеят, други ще плачат. Такъв е животът. Не го взимай много навътре. Все едно, на тебе нищо няма да ти дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 8 години
Ами тази информация въобще нито е вярна, нито е много ясна... пълна смешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Вече излезе инфо, че Спас Русев получава от трите по-дългото. Инвестора спи ли? Четете, да знаете:http://***.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/obrat-za-vivakom-spas-rusev-e-aut?recId=480478
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още