IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Abertis отделя бизнеса си с телекомуникационна инфраструктура

Новата компания се очаква да направи едно от най-големите първични публични предлагания в Европа през тази година

17:34 | 07.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Испанската инфраструктурна компания Abertis ще отдели своя телеком бизнес в листната в Испания публична компания, оценявана на близо 4 млрд. евро. Това ще бъде едно от най-големите европейски първични публични предлагания тази година, пише Financial Times.

Abertis продава 55% дял от своя бизнес с телекомуникационна инфраструктура, който наскоро беше преименуван на Cellnex Telecom. Ходът е част от план за развитие на компанията чрез придобиването на европейски мобилни телефонни кули. Редица институционални инвеститори ще придобият дялове от Abertis.

Cellnex Telecom ще стане водещият европейски независим оператор на инфраструктура за безжични телекомуникации по брой на кулите и един от най-големите собственици на инфраструктура за аудио-визуално излъчване. Тя притежава и управлява портфолио от 15 170 обекта, повече от половината от които са в Испания.

Миналия месец Cellnex приключи придобиването на кули от Telecom Italia и обмисля още няколко сделки в Европа, за да укрепи портфолиото си от радио, телевизионни и мобилни кули.

Компанията ще действа отделно от Abertis, която ще използва средства, за да плаща повече на своите акционери и да разширява мрежата си от пътища, за които се плаща тол такса.

Компаниите за кули като Cellnex все още са относително редки в Европа в сравнение със САЩ и части от Африка, където групи като American Tower и IHS купуват хиляди мобилни кули и ги отдават под наем на мобилните оператори, които ги използват, за да предоставят своите безжични услуги. Фирмите, предлагащи такъв тип кули, използват едни пространства, за да предоставят услуги на няколко оператора, реализирайки по този начин икономии от мащаба.

Европейските телекомуникационни компании до голяма степен са избрали да притежават собствена мобилна инфраструктура, въпреки че има признаци това бавно да се променя, след като Telecom Italia продава кулите си, а конкурентът ѝ в Италия Wind обмисля същото.

Базираната в Барселона група има около 1200 служители и през 2014 г. събра 436 млн. евро приходи и 178 млн. евро печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията.

IPO-то на Abertis ще бъде второто листване на голям телеком в Европа тази година. Вторият най-голям оператор на телекоми в Швейцария Sunrise събра повече от 2 млрд. швейцарски франка при листването си на борсата през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още