IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone призна за възможността за подслушване на разговори

Защитници на потребителските права нарекоха разкритията „сценарий на ужаса“

13:22 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Подслушването е широко използвано в някои от 29 страни, в които Vodafone оперира. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Подслушването е широко използвано в някои от 29 страни, в които Vodafone оперира. Снимка: Ройтерс

Активният в 29 страни по света телекомуникационен оператор Vodafone е признал за съществуването на специални линии за мониторинг и контрол в мрежата му, a вероятно и в тази на конкуренцията, пише британският всекидневник  The Guardian.

Публикувайки своя първи доклад от 20 страници "Law Enforcement Disclosure Report", базираният във Великобритания оператор, който е вторият по големина мобилен оператор в света след China Mobile, заявява, че подслушването е широко използвано в някои от 29 страни, в които той оперира.

Според оператора подобни отдели за подслушвания има и в конкурентните компании. Служителите могат не само да подслушват дадени разговори, но в някои случаи и да определят точното местоположение на абонатите.
Защитници на потребителските права нарекоха разкритията „сценарий на ужаса“, който потвърждава най-големите им опасения за размера на контрола и подслушванията.



В Албания, Египет, Индия, Малта, Катар, Ръмъния, ЮАР, Турция и Унгария законите забраняват публикуване на информация за възможностите и размера на подслушванията. В шест държави, в които Vodafone е активна, законът задължава телекомите да инсталират преки линии за достъп за правителствата (или разрешава това да строят самите власти). Кои са тези шест държави Vodafone не пояснява, за да не навреди на своите служители там.

Vodafone заяви, че e публикувала информацията, за да продължи дебатът относно системите за управление за наблюдението. Компанията планира да актуализира доклада си ежегодно.

„Необходимостта на правителствата да балансират своите задължения да защитават държавите и своите граждани и задължението им същевременно да защитават правото на личен живот в момента са във фокуса на значителен глобален обществен дебат", признава Vodafone. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още