IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните разговори може да поевтинеят до дни

Новата система отчита първоначална продължителност от 30 секунди, а следващите ще се плащат реално

10:39 | 01.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Мобилните разговори може да поевтинеят до дни

Част от правилата за тарифиране на разговорите по мобилен телефон се променят от 14-и април.

В сила от тогава влиза задължението на операторите да предложат ново тарифиране 30+1. Досега потребителите на мобилните оператори плащат по системата 60 секунди + една. Това означаваше, че разговори от по 10 секунди се отчитаха за цяла започната минута. Всеки разговор ще се отчита с първоначална продължителност от 30 секунди, а следващите секунди ще се плащат реално, съобщава БНР. 

Операторите вече ще са задължени да поставят лимит на стойността за мобилен интернет в размер на 50 лева и после да изключват абоната, а при достигане на 50% от кредитния лимит са длъжни да информират потребителя.

Населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код и абонатите там ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния район, като ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион. 

Промените влизат в сила след решение на Комисията за регулиране на съобщенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nike09
преди 10 години
На мен глобол също ми отчитат 60сек като всяка започната минута се таксува като цяла.Например 100 разговора по 61сек ми се отчитата като 200и... минути!Ще видим какво са измислили този път,но се съмнявам да е много изгодно за абонатите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
"Досега потребителите на мобилните оператори плащат по системата 60 секунди + една"...това изобщо не е вярно. Ето голата истина: "Таксуването се извършва на равни интервали от 60 секунди. Всеки започнат интервал се отчита и таксува с цената за една минута.", тоест 60сек.+60сек.А пък отделно са "пропуснали" някак да обяснят че новото тарифиране 30сек.+1сек. (ако разбира се нещо пак не го деформират), то ще важи само за нови абонати, с вероятно нови 2-год. договори, на нови програми с "нови" по-солени месечни такси, които да оберат луфта от евентуално по-изгодното тарифиране. От сега съм убеден, че ще ни принудят да предпочетем досегашното тарифиране, на което поне по-лесно можем да следим как и с колко минутки ни крадат а със секундите ще си е направо неконтролируем обирджилък с допълнителна "екстра" по-висока месечна такса вероятно.... Това е картелът...спасение няма!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още