IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг иска да облъчва с интернет от въздуха

За целта изпълнителният директор на Facebook иска да купи производител на безпилотни самолети и да вербува водещи експерти

21:10 | 31.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зукърбърг иска да облъчва с интернет от въздуха

Три седмици след появата на информация, че най-голямата в света социална мрежа Facebook се готви да купи производител на безпилотни самолети, изпълнителният директор Марк Зукърбърг внася известна яснота как летящите устройства могат да се вместят в бизнес развитието на социалната мрежа.

Всичко се върти около мечтата на Зукърбърг да разшири обсега на интернет чрез инициативата Internet.org. “В опита си да свържем целия свят чрез Internet.org, ние работим по начини да доставяме интернет на хората от небето,” казва той чрез пост във Facebook. “Днес споделяме детайли около проекта ни, който включва изграждането на мрежа от дрони, сателити и лазери, които да “облъчват” с интернет неразвити региони на земята".

Зукърбърг използва случая, за да разкрие и сформирането на нов екип в рамките на Facebook, който се казва Connectivity Lab. Именно той ще се заеме с разработването на новите технологии, които ще подобрят и разширят достъпа до интернет на планетата.



Един от начините, чрез които екипът ще се опита да постигне целите си, е като се добере до най-добрите експерти в областта на космическите технологии. В това число попадат английската компания Ascenta, специалисти от Лабораторията за реактивно задвижване и Изследователския център Амес на NASA, както и редица астрономи.

Инициативата е базирана на технология, наречена “ free-space optical communication”, която използва светлина за предаването на информация в пространството, използвайки невидими инфрачервени лазерни лъчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Няма нужда от чип в тялото ти и така си ходиш с по 2 телефона.Всичко е на доброволни начала. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Angel62
преди 10 години
За интернет балоните с Wi-Fi са мноо...ого по-евтини от сателитите и дроните с лазерни комуникации. И така за какъв девелопмент с каква цел всъщност става дума - идеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Това значи ли че ще можем да можем да ползаме интернет безплатно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
На пръв поглед безобидния фб започва да дава признаци за същината си....тотален контрол....следва чипът в тялото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още