IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пазар подкрепи Deutsche Telekom

Германският оператор повишава печалбата си благодарение на щатското дъщерно дружество T-Mobile US

10:36 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Американският пазар подкрепи Deutsche Telekom

Най-големият германски мобилен оператор Deutsche Telekom успява да отчете ръст през 2013 г. за първи път от години благодарение на бума на бизнеса си в САЩ.

След тамошното придобиване на MetroPCS, агресивната стратегия за привличане на клиенти и солидния бизнес на вътрешния пазар приходите от продажби са нараснали с 3,4 на сто до 60,1 милиарда евро. Поради високите инвестиции коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация е спаднала обаче с 3% до 17,4 милиарда евро, предава DPA.

Само за четвъртото фискално тримесечие от октомври до края на декември оперативната печалба се повишава с 1,3 на сто до 4,06 млрд. евро. Приходите скачат със 6,5 на сто до 15,67 млрд. евро. Запитани от Ройтерс анализатори очакваха приходи от 15,46 млрд. евро и печалба в размер на 4,14 млрд. евро. 

С данните за цялата година компанията отговори на очакванията на пазара. Под черта остава нетна печалба от 930 млн. евро след загуба от 5,35 млрд. евро година по-рано. По онова време обаче базираната в Бон компания обаче направи милиардна обезценка на американското мобилно подразделение T-Mobile US.

Паричният поток ще се свие от 4,6 милиарда евро през миналата година до 4,2 милиарда евро през 2014 г., заяви още вписаната в DAX компания в четвъртък. За 2015 г. се очаква той отново да нарасне леко. Досега телекомът очакваше паричен поток от около 6 млрд. евро, а пазарни наблюдатели обясняват промяната с очевидното намерение на компанията да вложи повече пари в разширяване на мрежата в САЩ и в привличането на нови клиенти там. За 2014 г. се очаква оперативната печалба (EBITDA) да възлезе на 17,6 млрд. евро.

Бордът на компанията с около 230 хил. служители планира да раздаде за 2013 г. дивидент в размер на 50 цента на акция, след като година по-рано дивидентът възлизаше на 70 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още