IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от продаваните в Германия телефони са смартфони

Пазарът обаче показва все по-засилващи се тенденции за засищане

15:29 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продажбите на смартфони в Германия през 2014 г. ще се увеличат с 12,3 на сто до 29,6 милиона единици. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Продажбите на смартфони в Германия през 2014 г. ще се увеличат с 12,3 на сто до 29,6 милиона единици. Снимка: архив Ройтерс

Германският пазар на мобилни услуги е доминиран от смартфоните. През тази година четири от всеки пет мобилни телефони, продавани в Германия, ше бъдат смартфони, показват данните на германския съюз на IT индустрията Bitkom. Тези устройства обаче ще са „отговорни“ за цели 97% от приходите от продажби на мобилни телефони.

Предвид настоящото насищане на пазара кривата на растежа в продажбите започва да става все по-плоска. През тази година продажбите на смартфони в Германия ще се увеличат с 12,3 на сто до 29,6 милиона единици, прогнозира асоциацията във вторник. През миналата година  темпът на растеж възлезе на 22,6% след ръст от 35,2% през 2012 година.

По този начин съотношението между смартфони и обикновени мобилни телефони се обърна в рамките на пет години. През 2009 г. „умните“ телефони бяха само 17 на сто от продажбите. През тази година те ще са 82 процента. 

Обемът на прехвърлените данни на германския пазар ще скочи през тази година с цели 50% на годишна база. При това приходите от мобилни услуги за данни се разрастват, но значително по-слабо - с 5,5 на сто до 9,6 милиарда евро.

Телекомуникационните компании обаче може и да не разполагат с достатъчно средства за разширяване на мрежи за данни, предупреди същевременно членът на борда на директорите на Bitkom, член на борда и главен изпълнителен директор на Vodafone за Германия Йенс Шулте-Бокум. „Предвид единните ставки приходите от гласова телефония са поставени под силен натиск. В допълнение телекомуникационни компании са обременени от подхода на Европейската комисия за таксите за роуминг при разговори в чужбина“.

Освен това мениджърът призова за удължаване на лицензите на честота за GSM мрежи, които изтичат през 2016 година. Не трябва да има задвижвани от местните интереси търгове, предупреди той. Европейските мобилни оператори се оплакват от години от твърде стриктните от тяхна гледна регулации. Те все пак трябва да си възвръщат милиардните инвестиции в разширяване на мрежите, заяви още Шулте-Бокум.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още