IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим хвърля око на Telekom Austria

Мексиканският милиардер иска на всяка цена да придобие собственика на Mobiltel

15:14 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Слим се опитва да разшири влиянието си на европейския пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Слим се опитва да разшири влиянието си на европейския пазар. Снимка: Ройтерс

На Слим съвсем скоро може да му се отвори възможност да увеличи дела си в Telekom Austria чрез увеличение на капитала. Анализаторите очакват на годишното общо събрание на 28-и май компанията да получи от страна на акционерите си зелена светлина за подобен ход, който би допринесъл за укрепване на капиталовата база. За поглъщане на мажоритарен дял обаче няколко милиарда долара допълнителен капитал няма да са достатъчни - защото освен America Movil и ÖIAG ще последва примера им. Но Слим може да се възползва от възможността да увеличи своето участие. Ако държи повече от 30 процента, то тогава според австрийските закони ще бъде задължен да представи на останалите акционери задължителна оферта за придобиване.

Според източници от финансовите кръгове Слим би могъл в по-дългосрочен план да се стреми към мажоритарен дял от 51 на сто. Вероятно ÖIAG в обозримо бъдеще, както е предвидено в договора за управление, ще се стреми да запази поне правото на блокиращо малцинство с дял от 25 процента, а останалите акции ще останат листвани на фондова борса.

Специалистите от бранша не изключват още един сценарий, чрез който Слим може да увеличи своето въздействие върху Telekom Austria: съюз с ÖIAG. Двамата основни акционери заедно ще държта повече от половината от акциите. В такъв съюз партньорите не може да гласуват един срещу друг при вземане на стратегически решения. Това би било икономически ефективна алтернатива за финансово по-слабите партньори на Слим. Мексиканецът пък, който като не-европейски инвеститор се посреща със скептицизъм, може така да обоснове своите намерения като дългосрочен стратегически акционер. Въпреки това задължителното предложение за изкупуване към останалите акционери вероятно ще бъде необходимо и в този случай.

Telekom Austria Group е водещ играч в телеком индустрията в Югоизточна Европа с 24 млн. клиенти в осем държави – в Австрия (A1), Словения (Si.mobil), Хърватска (Vipnet), Република Сърбия (Vip mobile), Македония (Vip operator), България (Mobiltel), Беларус (velcom) и Лихтенщайн (mobilkom liechtenstein). Общият пазар на осемте държави се изчислява на около 41 млн. жители. Групата дава хляб на около 16 450 служители и през 2012 г. отчита приходи в размер на 4,33 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още