IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим хвърля око на Telekom Austria

Мексиканският милиардер иска на всяка цена да придобие собственика на Mobiltel

15:14 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Слим се опитва да разшири влиянието си на европейския пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Слим се опитва да разшири влиянието си на европейския пазар. Снимка: Ройтерс

Най-богатият човек в света има големи планове за Австрия и Европа. Карлос Слим посяга към мажоритарния дял в Telekom Austria. Според различни финансови и индустриални информатори засега отворен е само въпросът кога точно мексиканският милиардер ще увеличи дела на своя мобилен гигант America Movil от сегашните 26,8%.

„Това може да се случи след две седмици или в рамките на шест месеца", казва източник, запознат със случващото се. Недвусмислено ясно обаче било, че оферта ще има. По този начин групата на фена на пурите Слим ще продължи шопинг тура си в Европа и ще намали зависимостта си от вътрешния мексикански пазар. 

„Слим би искал по-голям контрол над Telekom Austria", казва банкер. В Мексико America Movil прави две трети от своята оперативна печалба. Въпреки това обаче мощта на компанията ще бъде ограничена със строги нови правила. 74 -годишният Слим контролира 70 процента от мексиканския пазар на мобилни услуги и 80 на сто от пазара на фиксирани линии, което накара политици и органите за опазване на конкуренцията да вземат мерки. „В Мексико регулаторната среда се променя", казва един банкер, специализиран в телеком бранша, цитиран от Ройтерс. „Съвсем ясно е, чe Европа е шансът му за бъдещето“.

America Movil не коментира информациите. Изпълнителеният директор на Telekom Austria Ханес Аметсрайтер заявява, че няма допълнителна информация за плановете на основния акционер.

Досега амбициите на Слим в Европа не се увенчаваха с успех. През 2012 г. той влиза в холандската телекомуникационна компания KPN. Предложението за придобиване на мажоритарен дял обаче се провали заради съпротивата на холандците. В Австрия той иска да избегне подобен неуспех и се опитва да задържи политици, акционери и важни мениджъри от компанията на негова страна.

Зетят на Слим и главен изпълнителен директор на America Movil Даниел Хадж, бе в средата на ноември на посещение в Австрия и тогава в интервю за медиите изключи възможността за враждебно поглъщане на Telekom Austria. „От нас можете да очаквате много, но не и нелюбезност. Ние избираме общия път с нашите партньори в Австрия", каза той тогава. Настъплението чрез чар изглежда действа: Telekom Austria и държавният голям акционер ÖIAG (Австрийски индустриален холдинг) винаги подчертават доброто сътрудничество с мексиканците. ÖIAG е най-големият собственик в телекома и управлява държавния дял от 28,4%.

Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още