IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отрече да е работила с Агенцията за национална сигурност на САЩ

Ще продължим да използваме ресурсите си, за да предотвратяваме хакерски атаки и да защитаваме клиентите си от достъп до личните им данни, заявиха от компанията

12:40 | 01.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple отрече да е работила с Агенцията за национална сигурност на САЩ

Apple заяви, че никога не е работила с Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), осигурявайки достъп до който и да е от продуктите си, включително и iPhone, съобщава Bloomberg.

Изявленето идва след обвиненията на анализатора Джейкъб Апелбаум, отправени по време на пресконференция в Германия вчера, че АНС събира данни от IPhone устройства, включително текстови съобщения, контакти, гласова поща и данни за местоположение.

Коментарите на Апелбаум пък последваха доклад на Der Spiegel, който конкретизира способностите на шипонската агенция за достъп да данни от смартфони. Според доклада АНС е проникнала в продукти на американски технологични компании, сред които Cisco и Dell. 

„Нямаме информация за такава програма на АНС, насочена към нашите продукти“, коментира говорителка на Apple. “Ще продължим да използваме ресурсите си, за да предотвратяваме хакерски атаки и да защитаваме клиентите си от достъп до личните им данни, без значение кой стои зад атаките.“

Cisco, най-големият производител на мрежово компютърнно оборудване, публикува изявлениe на 29 декември, в което изразява „дълбоко безпокойство“ относно опитите на правителствената агенция да се възползва от технически слабости в нейните продукти, за да събира данни от електронна комуникация.

„До този момент нямаме информация за уязвимост на наши продукти и ще продължим да следим за възникването на такава. Ако разберем за слабост в сигурността, незабавно ще се заемем с решаването на въпроса", заявиха от Cisco.

Apple, Facebook, Google и Yahoo! бяха сред група от технологични компании, които на 17 декември призоваха президента на САЩ Барак Обама да ограничи шпионските програми, разобличени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън през юни, и да разкрие степента на правителствено проникване в техните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още