IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AT&T сключи сделка за телекомуникационни кули за 4,85 млрд. долара

Американският гигант ще отдаде правата за ползване на 9 100 и ще продаде други 600 от своите кули на безжичния оператор Crown Castle International

10:23 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AT&T сключи сделка за телекомуникационни кули за 4,85 млрд. долара

Американският телекомуникационен гигант AT&T се съгласи да отдаде правата за ползване на близо 9 100 от своите кули и продаде други 600 на безжичния оператор Crown Castle International, съобщава BBC. Според споразумението AT&T ще получи в замяна 4,85 млрд. долара.

Сделката ще осигури на AT&T средства за финансиране на новото обратно изкупуване на акции, което бе обявено по-рано през годината. Част от сумата ще бъде заделена и за модернизация на безжичната и високоскоростна интернет мрежи.

От американския телекомуникационен гигант намекнаха също така, че обмислят придобивания в Европа.

"Тази сделка ни осигурява средства от нашите кули, като същевременно ни дава възможност да добавим капацитета, от който се нуждаем", заяви Бил Хог, ​​старши вицепрезидент на AT&T.

"Ние ще получим и допълнителна финансова гъвкавост, за да продължим да инвестираме в нашия бизнес, да поддържаме силен баланс и да осигурим дивиденти на нашите акционери", допълни още Хог.

Сделката е последната от този тип за американските телекоми. През 2012 г. T-Mobile USA се съгласи да продаде правата за използване на 7 200 клетъчни кули за Crown Castle за сумата от 2,4 млрд. долара. 

В САЩ Crown Castle вече оперира с повече от 30 000 радио кули. Оператори като AT&T или T-Mobile плащат такси, за да се създават върху тях базови станции и да могат да ги ползват след това.

Споразумения от този мащаб дават възможност на мобилните оператори да си осигурят пари и да се съсредоточат върху по-печеливши области на техния бизнес.

Според условията на сделката AT&T ще продължи да използва своите кули за срок от минимум 10 години при месечен наем от 1 900 долара за всяка от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още