IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футуристът Патрик Диксън: Емоцията ще ни кара да пазаруваме

"Гуруто на глобалната промяна" сподели своите прогнози, визии и идеи как ще пазаруваме през 2025 г.

08:40 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Патрик Диксън</p>

Д-р Патрик Диксън

След презентацията на д-р Диксън думата взе изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси за България Луик Льо Пишу. Той разкри информация от проучване, проведено на компанията.

Според данните на БНП Париба Лични Финанси в диапазона 18-40 години най-търсените стоки на изплащане са мобилни устройства като лаптопи, таблети и смартфони, и телевизори. Не е изненада, че най-често такива продукти се избират и купуват от мъжете. След 40-годишна възраст мобилните устройства се изместват от фризера и спортните терапевтични стоки, които се избират от дамите.

Според данните от проучването автомобилни газови уредби на изплащане се купуват основно през интернет. Това може да се разглежда като знак, че българските шофьори са в крак със съвременните технологии и проучват онлайн кои са най-добрите оферти преди да вземат решение за покупка.

Проучването показва също, че стокови кредити все още се отпускат основно в магазините (над 90%) и че българите предпочитат да видят и тестват продукта преди да го купят. Все пак, въз основа на ръста от 13% на онлайн молбите за покупка на изплащане през първата половина на 2013 г., експертите на БНП Париба Лични Финанси очакват бърз ръст на онлайн продажбите на стоки на изплащане. Този процес ще бъде движен от по-голямото проникване на интернет и развитието на изцяло уеб базирани търговци.

Не пропуснахме да коментираме и темата за планираните промени в Закона за потребителските кредити, според които държавата може да започне да регулира бързите кредити. Изпълнителният директор на Луик Льо Пишу сподели мнението, че както има регулации за кредитите над 400 лв., то би следвало да има такива и за по-малките кредити, т.е. за всички видове заеми. Според него един закон не следва да бъде строго рестриктивен, защото може да прекъсне достъпа на определени хора до финансови ресурси.

На въпрос на Investor.bg дали смята, че и фирмите за изкупуване на вземания, които са неотлъчно свързани със събираемостта на просрочията на компаниите за бързи кредити, се нуждаят от регулация, той отговори, че в някои случаи това се налага. Той каза, че докато големите компании притежават етика, правила за поведение и се справят добре със събираемостта, то тези, които превишават правомощията, е редно да бъдат регулирани.

Патрик Диксън е определян от „The Wall Street Journal” като Гуруто на глобалната промяна. Той е един от водещите световни авторитети по отношение на бъдещите глобални тенденции и консултира огромен кръг от бизнес сектори и клиенти, включително и компании от „Fortune 500” като IBM, Google, Microsoft, HP, PricewaterhouseCoopers и др.

Д-р Диксън е високо ценен говорител на топ корпоративни събития в целия свят и е изнасял презентации, прогнозиращи далечното бъдеще пред аудитории от 53 страни. Във времена когато технологиите променят света всеки месец, той дава прогнози за десетилетие напред, които помагат на големи бизнес организации и дори цели браншове да изградят своите дългосрочни стратегии за развитие.

Д-р Диксън е и преподавател в МВА програмите на 7 от най-реномираните бизнес училища в света и е автор на 15 книги сред които бестселърите „Futurewise”, „Building A Better Future” и „Sustainagility”. „The Times” го определя като „Един от 20-те най-влиятелни бизнес мислители на нашето време”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още