IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google сменя името на телевизионната си платформа

Системата вече ще се казва Android TV и ще бъде по-лесна за използване

17:19 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Google TV е мъртъв, да живее Android TV. Три години след лансирането на услугата Google TV, технологичният гигант иска да се отърве от марката и да прекръсти smart TV платформата си на Android TV, пише Gigaom.com. Експерти разглеждат решението като признание за неуспеха на Google TV, както и като ясен сигнал за амбицията Android да нахлуе в хола на потребителите.

От компанията са отказали коментар, но според вътрешни източници Google все още не е готова да извърши сливането. Анонимен представител на външна подизпълнителна компания, която произвежда Google TV устройства, е потвърдил пред GigaoOM, че новата платформа ще се казва Android TV.

Партньори и разработчици на Google са спрели да използват старото име на технологията. Sony, например, представи през миналия месец нов smart TV адаптор, който се казва Bravia TV. Устройството е базирано на последната версия на Google TV, но японците не споменават името нито веднъж в съобщенията си до медиите. Вместо това, маркетинг мениджърът на Sony Electronics, който отговаря за телевизорите на компанията, заявява, че Bravia TV "доставя пълния набор от услуги на Google до вашия телевизор".

Подобно е положението и при швейцарския производител на микрочипове STMicroelectronics, който обяви, че ще работи заедно с Google по тяхната телевизионна платформа, но отказва да я назове по име. Вместо това от компанията заявиха, че чиповете им "могат да се използват в Android базирани устройства и поддържат последните услуги на Google за телевизори". Сходна е ситуацията и в LG, които представиха в Амстердам нови Android устройства с достъп до "последните телевизионни услуги на Google".

Дори членове на оригиналния Google TV екип престанаха да използват името на марката, когато говорят за работата си, продължава статията в GigaOM. Наскоро проведено събитие за разработчици в Сеул се казваше "Android TV Developer Day", а по-наблюдателни анализатори дори забелязаха, че някои от програмистите са променили "Google TV" с "Android TV" в биографиите си.

Всичко това доказва, че проектът ще продължи да се развива, но под друга форма. Телевизорите с Android TV ще използват последната версия на операционната система и ще имат повече функции. Една от причините за маркетинговата рокада, е отърваването от лошия имидж. Припомняме, че услугата Google TV бе лансирана преди три години на базата на ранна версия на Android - 3.2. Оттогава досега тя не е била актуализирана, а Android базираните устройства вече ползват много по-новата версия 4.3, което прави адаптирането на приложения много трудно за разработчиците.

Амбициите на Google в предоставянето на телевизионна услуга на клиентите си, са големи. Google TV се появи през 2010 г., но отнесе критиките както на клиентите, така и на разпространителите на съдържание. Главна причина за това бе сложният интерфейс и тромавите клавиатури, които вървяха с платформата.

До момента нито Google, нито партньорите й, са публикували пазарни резултати, но съдейки по броя тегления на приложения за платформата, може да се заключи, че са били продадени не повече от 1 милион Google TV устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още