IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов СЕО на всяко полугодие? Huawei го прави, за да е в кондиция

Времето ще покаже дали тази политика ще е успешна, смята основателят на китайската технологична компания

11:16 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов СЕО на всяко полугодие? Huawei го прави, за да е в кондиция

Китайската технологична компания Huawei прилага интересна схема, за да държи ръководството в кондиция и нащрек в конкурентната среда. Политиката на дружеството е изпълнителеният директор да бъде сменян на всеки шест месеца, пише The Verge.

Експерименталната схема на управление предвижда трима висши служители да се редуват на поста изпълнителен директор. В задълженията на ротационния изпълнителен директор ще е провеждането на срещи с борда на директорите и ръководителите на отдели, както и водеща роля в кризисни ситуации и оперативния процес.

Очаква се тримата ръководители да допринесат за развитието на компанията, тъй като носят експертизата на различни части от Huawei – маркетинг, технологии, развойна дейност.

Докато заемат поста изпълнителен директор те ще продължат да изпълняват и останалите си ресорни задължения. Схемата предвижда тримата да имат „значителна власт“ дори и когато не е техен ред да са начело на компанията.

Сред причините да се въведе подобна необичайна схема е фактът, че както Huawei, така и Китай, се намират в процес на рязка промяна.

При представянето на новия управленски модел през април миналата година основателят и дългогодишен изпълнителен директор на Hauwei Рен Джънфей направи аналогия с историята на Китай и ротационния период, какъвто е имало в няколко имперски династии.

„Днес вълните са големи – някои компании се разрастват и се разпростират навсякъде, други бързо биват отнесени. Huawei все още не е намерил начина да се адаптира добре към бързо променящото се общество. Времето ще покаже дали схемата за ротация на изпълнителните директори е правилен ход или не“, коментира тогава Джънфей.

След 1 октомври начело на Huawei застава Ерик Сю, като неговият мандат ще изтече на 31 март. Той е ветеран с десетгодишен опит в компанията и е третият изпълнителен директор, назначен по схемата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още