IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализ ще покаже на кои места няма да има цифров сигнал от октомври

Позицията на България за делото срещу държавата ни за мултиплексите все още не се оповестява публично

16:19 | 24.09.13 г.
Анализ ще покаже на кои места няма да има цифров сигнал от октомври

Министерството на транспорта ще възложи анализ, в който да бъде даден подробен разчет на кои места в страната ще липсва цифров сигнал след 30 септември.

За местата, където има "сянка" за цифровия сигнал, ще бъдат предложени мерки. Така зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров отхвърли твърденията, отправени от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков от вчера, че ще останат между 350 хил. и 1 млн. души без цифров сигнал след края на месеца. Вчера Божков обясни, че мултиплексите по сключени договори са се ангажирали да достигнат 95% покритие по население. 

"Социалната статистика за 2009 година показва, че зрителската нагласа да гледа аналогова телевизия е 19%. Това ще рече, че 81% от хората, които гледат телевизия у нас, разчитат на други методи да си я осигурят - било то кабел или сателит. Тоест, когато говорим за 5% непокритие, трябват да ги пречупим през тази зрителска нагласа", обясни Тодоров. 

По негови думи не трябва да се правят груби сметки, каквито председателят на КРС направи вчера. "Грубото изчисление 5% върху 7,2 млн. души наистина показва приблизителен брой от 350 хил. души. Откъде дойде сметката за 1 млн. души?", попита риторично той днес.

Той допълни, че аналоговият сигнал и досега не е имал сто процента покритие на страната. 

“Планът за цифровизация е изпълнен така, както е бил заложен от предишното правителство. Задължение на КРС е да събере информация дали има зони без покритие на цифровия телевизионен сигнал и да ги предаде на министерството”, допълни Тодоров.

Днес стана ясно още, че ваучери за декодери за социално слабите българи ще се разпространяват до 30 октомври, а до края на ноември всички закъснели правоимащи ще имат възможност да си вземат декодерите от съответните магазини.

Делото в Брюксел срещу мултиплексите

Все още от транспортното министерство не са готови да оповестят официално и подробно каква е позицията на България във връзка с делото, което се води срещу страната за конкурсите за мултиплекси във връзка с цифровизацията.

Припомняме, че Eвропейската комисия (ЕК) заведе делу срещу държавата ни във връзка с провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър или за изграждането на така наречените мултиплекси. Припомняме, че в началото на годината служебното правителство даде седмия мултиплекс на сателитния оператор “Булсатком”. На този етап обаче наказателната процедура срещу страната ни не е прекратена. 

От няколко месеца насам от транспортното министерство не конкретизират каква е позицията на страната ни и какво ще бъде предприето по казуса в бъдеще. Днес министър Данаил Папазов и зам.-министър Тодоров отново отказаха да обяснят по какъв начин България ще аргументира правотата си по случая и по какъв начин ще докаже, че конкурсите за мултиплексите са били прозрачни, законни и са отговаряли на всички изисквания за равнопоставена конкурентност.

На журналистически въпрос по темата Тодоров само уточни, че позицията по делото е вече приета от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още