IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За хаос с получаването на ваучерите и декодерите предупреди омбудсманът

Хората масово не знаят откъде се получават ваучерите и кои вериги раздават безплатните декодери

13:19 | 03.09.13 г.
За хаос с получаването на ваучерите и декодерите предупреди омбудсманът

Хаос цари при раздаването на ваучерите и декодерите за цифровата телевизия, предупреди омбудсманът Константин Пенчев в свое писмо до социалното министерство. В институцията са получени множество жалби по казуса.

Оказва се, че хората масово не знаят откъде да получат безплатните ваучери, нито в кои търговски вериги могат да вземат декодиращите устройства. Има и много неясноти около цената и марките на декодерите. На ваучерите е изписана стойността от 60 лева, а в определените търговски вериги цената на декодерите е между 39,50 и 59,90 лева, посочва омбудсманът.

В същото време магазините предлагат различни марки, но срещу ваучерите се получава точно определен вид декодер, а гражданите не могат да избират, дори и цената да се вмества в стойността на ваучерите. По този начин се нарушава правото на избор, категоричен е Пенчев.

„Липсата на ясна информация поражда напрежение, недоволство, както и недоверие в администрацията“, заявява омбудсманът в писмото си до министъра на труда и социалната политика.

Припомняме, че ваучерите за декодерите се раздават от регионалните звена агенцията за социално подпомагане. Право на ваучери имат социално слаби хора, които получават енергийни помощи. Праговете се определят от социалното министерство.  

Именно по тази причина и Константин Пенчев отбелязва като проблем, че в някои региони хората трябва да пътуват до по-голям град, за да получат декодиращите устройства. Това е свързано с допълнителни разходи, които тези хора трудно могат да си позволят, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още