IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AT&T се облизва за Vodafone

След възможното излизане на британците от смесеното им дружество с Verizon, е възможно те да бъдат погълнати от друг американски телеком

17:30 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кой ли ще плати за Vodafone? <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Кой ли ще плати за Vodafone? Снимка: Getty Images News

Американският телекомуникационен пазар е изправен пред огромни промени. След като преди ден стана ясно, че британският оператор Vodafone може да „поиска развод“ от дългогодишния си американски партньор Verizon, като напусне джойнт венчъра Verizon Wireless, днес се появи информация за възможен нов американско-британски "брак по сметка". Според Bloomberg интерес към британците проявява AT&T.

С придобиване на Vodafone от страна на AT&T американският мобилен пазар би претърпял пълна промяна. С приходи от продажби на стойност около 169 млрд. долара за 2012 г., AT&T може допълнително да разшири пазарните си възможности, като стане най-голямата телекомуникационна компания в САЩ. Концернът се съревновава от години рамо до рамо с Verizon за надмощие на пазара. По пазарен дял AT&T е на първо място в САЩ, но само с три процента преди конкурента си Verizon Wireless .

За 45%-ов дял на британската телекомуникационна компания Vodafone Verizon предлага около 130 млрд. долара, както съобщиха финансовата информационна агенция Bloomberg и Wall Street Journal в четвъртък, позовавайки се на финансови кръгове. Сега самите британци попадат в радара на потенциални купувачи.

Според анализатора Робин Биненщок от Sanford Bernstein една сделка за около 124 милиарда долара е напълно постижима. Въпреки това най-големият мобилен оператор в САЩ се оглежда не само към мобилните операции на Vodafone, твърди запознат източник. Ако самата Vodafone започне да инвестира сериозно в кабелни услуги и фиксирана мрежа, това би могло да стресне AT&T и да я откаже от решителни действия. Точно това обаче планира да стори Vodafone, която иска да поеме например и най-големия германски кабелен оператор Kabel Deutschland за 11 млрд. долара.

Все още е неясно дали въобще ще има споразумение между Vodafone и Verizon. Още през първата седмица на септември предложението за придобиване може да бъде направено публично достояние, заяви източник, запознат с преговорите, пред информационна агенция Ройтерс. Ако корпорациите този път наистина решат да тръгнат по различни пътища, това ще бъде третото по големина корпоративно придобиване в историята. Със свежите пари в касата си Vodafone може да засили европейския си бизнес. Това би увеличило значително натиска върху конкурентите, като например Deutsche Telekom.

В продължение на години Verizon търсеше начини да се отървете от необичания си партньор. Говорител на концерна отказа да коментира материалите. Акциите на Vodafone скочиха след новините на фондовата борса в Лондон с девет процента до най-високото си ниво за последните дванадесет години, докато акциите на Verizon в Ню Йорк повишиха цените си с 2,6% .

От повече от десетилетие Verizon и Vodafone съвместно управляват успешно компанията си за мобилна телефония. В замяна на планираното пълно поглъщане американската компания ще върне на Vodafone 23 на сто от акциите на Vodafone Italy на стойност 4 милиарда евро, твърдят осведомени източници.

Според вътрешен източник Verizon вече разговаря с банките за необходимите милиардни кредити. В преговорите за продажбата на дела на Vodafone от Verizon Wireless американците вече са договорили първите детайли. Според информацията на близки до преговорите източници Verizon иска да плати за дела с микс от пари в брой и активи за дялово участие. За да се финансира делът, който ще се плати с пари в брой, групата вероятно ще заеме 50 млрд. или дори повече, твърдят запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още