IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова мега сделка се очертава в телеком бранша

Vodafone и Verizon са близко до споразумение за дела на британците във Verizon Wireless

10:36 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За 45%-ия дял на Vodafone американците предлагат около 130 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За 45%-ия дял на Vodafone американците предлагат около 130 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Досега Vodafone и неговите акционери се противопоставяха на продажбата на акциите си в съвместното предприятие именно защото компанията по този начин ще загуби част от най-ценните си активи и така ще бъде по-силно изложена на опасностите от затруднените пазари в Европа.

С ловък предприемачески преврат Vodafone се превърна през 90-те години и първото десетилетие на новото хилядолетие в мултинационална мобилна империя. Най-важна за  това преобразувание бе сделката за поглъщането на германската група Mannesmann през 2000 г., която струва 181 милиарда долара и влезе в историята като най-скъпото сливане в телеком бранша.

Оттогава пазарът на мобилни комуникации се промени бързо - особено в САЩ. Там отдавна доминират корпорациите Verizon Wireless и конкурентът му AT&T. От няколко месеца обаче се очертава тенденцията, че по-малките компании като Sprint и T-Mobile USA вероятно се превръщат също в сериозни конкуренти.

Тази засилена конкуренция в бранша може да намали стойността на Verizon Wireless с неговите 100 млн. потребители. Затова и Vodafone би следвало да има голям интерес към това да продаде сега акциите си в съвместното предприятие и да си осигури добра цена. Цената на акциите на Verizon е спаднала от последния си връх от 54 долара през април с почти 14 на сто и затвори в сряда на ниво от 46,45 долара. На фондовия пазар оценката на Verizon Wireless възлиза на около 133 млрд. долара.

В същото време изкристализират и стратегическите амбиции на Vodafone. Мобилният оператор предложи близо 10 милиарда долара през юни, за да поеме контрола над най-голямата кабелна компания в Германия – мрежовия оператор Kabel Deutschland Holding. Vodafone твърди, че иска да приключи сделката до края на годината.

С придобиването Vodafone се опитва да разшири своята продуктова линия отвъд мобилната услуга, защото в Европа - най-вече в страните от Южна Европа – тя осигурява все по-малко приходи. Придобиването на германската компания би разширило предложенията на Vodafone на ключовия германски пазар и може да доведе до подобни инициативи в други европейски страни, в резултат на световната консолидация в телекомуникационната индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още