IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим се сблъсква със съпротива в KPN

Едноименната фондация обяви опасенията си от сделката с мексиканския милиардер

19:13 | 14.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Карлос Слим се сблъсква със съпротива в KPN

Срещу придобиването на холандската телекомуникационна компания KPN от страна на мексиканския милиардер Карлос Слим се сформира все по-силна съпротива. Едноименната фондация, която представлява интересите на собственици, служители и клиенти на KPN, съобщи във вторник, че има опасения за такава сделка. Според нея преобладава несигурност относно намеренията на компанията на Слим America Movil. 

Особено не е ясно как групата на мексиканеца гледа на плановете на KPN да продаде германското си дъщерно дружество E-Plus, което се счита за бижу в короната на компанията, на конкурента си O2. Дъщерната на испанската група Telefonica компания иска да поеме E-Plus за около 8 милиарда евро и по този начин се превърне в пазарен лидер в Германия преди досегашните водещи оператори Deutsche Telecom и Vodafone.

Слим обяви в петък, че иска да придобие KPN за над 7 милиарда евро. Чрез America Movil той вече притежава 29,8% от бившия монополист. Милиардерът е развалил споразумението да не увеличава дела си над 30 на сто, след като стана ясна офертата от O2 за E-Plus. От средите на America Movil вече изтече по-рано информация, че Слим спазва офертата на O2 за E-Plus за твърде ниска.

Мениджмънтът на KPN все още преценява дали да застане зад предложението на Слим или да го отхвърли. В случай, че фондацията иска да блокира сделката, тя може да упражни своята т.нар кол опция и да разводни акциите на Слим с издаването на привилегировани акции. Въпреки това мексиканецът може да обжалва това действие в съда. Там съдия може да предприеме действия срещу намесата от страна на фондацията, заяви Йос Верстег, анализатор на частната банка Theodoor Gilissen. Според рейтинговата агенция Fitch тази съпротива ще забави значително пълното поглъщане.

Всичко това може да има последици и за сделката за E-Plus/O2. Заедно двата оператора биха се превърнали в лидер на пазара в Германия с повече от 40 млн. клиенти. Основният мотив за сделката са спестявания: чрез сливането разходите трябва да се намалят главно чрез сливането на две мобилни телефонни мрежи с повече от 5 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Нормално е да не го искат. Слим има картели и е съден в цяла латинска Америка. Такива престъпници като него и Телеком Австрия не са желани от никоя страна. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милярдери за политическо влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още