IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VIVACOM със сериозен спад на печалбата за второто тримесечие

Нетната печалба се срива от 17,4 млн. лв. на 10,7 млн. лв., приходите също спадат

14:19 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
VIVACOM със сериозен спад на печалбата за второто тримесечие

По-ниските цени на роуминг и международно терминиране продължават да оказват влияние върху печалбата на третия български мобилен оператор. Печалбата на VIVACOM за второто тримесечие на годината пада до 10,7 млн. лв. спрямо 17,4 млн. лв. година по-рано.

Операторът отчита и намаление на общите приходи с 8,6% до 203,6 млн. лв на годишна база., докато година по-рано те са били в размер на 224,1 млн. лева, сочат финансовите резултати на компанията за второто тримесечие на 2013 г.

Един от малкото светли лъчи във финансовия отчет е нарастващият брой клиенти на мобилните услуги. За периода те са се увеличили с 12%, а броя на клиентите на мобилни дейта услуги скача с близо 50% спрямо резултатите през 2012 г. Повече от 3 пъти пък е ръстът на клиентите на оптичен интернет.
 
Компанията продължава да инвестира в изграждането на нова инфраструктура, която да обезпечи нарастващото търсене на високоскоростен достъп до световната мрежа и интерактивно управление на телевизионните услуги. За последната година инвестициите в оптичната и 3G-мрежа на телекома възлизат на над 70 млн. лв.

Финансовото положение на оператора остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 109,7 млн. лв. към 30 юни 2013 г.

Според компанията до края на финансовата година дружеството е изправено пред няколко основни рискове. Сред тях е макроикономическият и инфлационен риск, който не може да бъде повлиян от ръководството, както и пазарният риск, свързан с развитието на фондовия пазар. Тъй като повечето услуги на телекома се регулират от Комисията за регулиране на съобщенията, а повече от 90% от приходите на компанията се влияят от решенията на регулатора, от VIVACOM отчитат и наличието на т. нар. „регулационен“ риск.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още