IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VIVACOM свързва в реално време отдалечени операционни зали

Компанията стартира уникален за България проект за пренос на звук, картина и снимки между водещи болници у нас

09:04 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Момент от телеконферентната връзка. <em>Снимка: Виваком</em></p>

Момент от телеконферентната връзка. Снимка: Виваком

Третият български мобилен оператор VIVACOM пуска иновативно телеком решение, което позволява извършването и консултирането на операции от разстояние в реално време, без да е необходимо всички лекарски екипи да присъстват физически на място. Технологията от ново поколение беше представена на живо в понеделник, когато специалисти от три водещи български болници, отдалечени на 600 км една от друга, извършиха заедно операция посредством лекарски телемост.

Решението е знаково нововъведение в сектора и има национално значение за сферата на здравеопазването. Чрез изграждането на непрекъсната комуникационна среда вече ще се осъществява пренос на данни, картина и звук (снимки с висока резолюция, снимки от мамография, ехография, скенер, хистологични тъканни срезове) в реално време, което ще позволи навременна консултация от водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират. Решението ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение. Връзката се осъществява посредством използването на непрекъсваема високоскоростна интернет платформа, разработена от VIVACOM и Телелинк. 



Проектът стартира чрез изграждането на телемост между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология от три болници в страната (Първа АГ болница „Света София“ – София, УМБАЛ „Света Марина“, Варна и Военномедицинска академия), които проследиха извършването на операция за отстраняване на рак на гърдата, водещо онкологично заболяване в България с 4 000 нови случая годишно.

Интервенцията беше извършена от д-р Евгений Василев от Първа АГ Болница „Света София“ и консултирана в реално време от проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Света Марина“ и декан на Факултета по медицина към МУ-Варна, и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия“ към ВМА.

Потенциалът на новия метод за телемедицина беше наблюдаван на място от д-р Нигяр Сахлим, Председател на Комисията по здравеопазването към парламента, и от кмета на столицата Йорданка Фандъкова в Първа специализирана АГ болница „Св. София” в София, както и от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, които присъстваха на представянето му в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още