IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Telefónica иска конкурента си E-Plus от KPN?

KPN и Telefónica Deutschland очакват, че сделката ще създаде синергии на стойност между 5 и 5,5 милиарда евро

13:19 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

KPN и Telefónica Deutschland очакват, че сделката ще създаде синергии на стойност между 5 и 5,5 милиарда евро. Сделката, включително одобрението на увеличението на капитала на Telefónica Deutschland с цел финансирането й, подлежи на одобрение от акционерите на KPN и Telefonica Deutschland. Освен това се изисква одобрението на съответните антитръстови и регулаторни органи. Очаква се сделката да бъде приключена през 2014 г.

В случай, че сделката се провали, например заради отказ на антитръстовите органи, холандците са приготвили хеджиране. За различните случаи са предвидени т. нар. Break-up Fees, всяка от които на стойност между 50 и 100 милиона евро.

Както Telefónica Deutschland, така и E-Plus, представиха във вторник финансовите си резултати за трите месеца от април до юни, в които се подчертава необходимостта от сделката. Приходите от продажби на мобилни услуги на Telefónica Deutschland спадат с 5,2 на сто до 748,0 милиона евро на годишна база, а при E-Plus спадът е с 3,4 на сто до 764 милиона евро. Преди това Vodafone вече отчете спад в приходите от мобилни услуги, т.е. без приходите от продажбата на оборудване, с 4,8 на сто, като за причина нарочи нарасналата конкуренция.

Telefónica Deutschland обаче има малко по-харчещи клиенти, които плащат средно на месец по 12,70 евро, докато при E-Plus цената е 11 евро. Делът на клиентите на договор на O2 е по-висок от тези при E-Plus - 53 процента, докато при E-Plus е около една трета. Общо O2 има 19,410 млн. клиенти с договор или предплатена карта, докато E-Plus има 24,430 млн. абонати.

От години и двете компании се опитваха по различни начини да консолидират германския пазар на мобилни услуги – за последно преди около година. По това време според източници от E-Plus испанците са предложили около 11 млрд. евро, от които само една малка част в брой, а лъвският дял - в акции на Telefonica Group. Сделката пропадна броени часове преди подписването, след като кредитоспособността на Telefonica бе понижена от международна рейтингова агенция.

И френските мобилни оператори отговарят на ценовата война в телекомуникационния пазар в страната. Дъщерното дружество на Vivendi - SFR, и конкурента му Bouygues SA преговарят за споразумение за общо ползване на части от своите мобилни мрежи. До края на годината трябва да има стратегическо споразумение. SFR и Bouygues са втори и трети оператор в страната по брой на клиентите на договор на един доминиран от брутална ценова война мобилен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още