IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung проби във ФБР

Компанията е на път да подпише договор с агенцията за продажбата на устройства от линията Galaxy

15:30 | 20.07.13 г. 1
Samsung проби във ФБР

Samsung е близо до подписването на договор за продажбата на устройствата от популярната линия Galaxy на американското Федерално бюро за разследване (ФБР), предаде Ройтерс.

Сделката ще бъде тласък за компанията, която все повече се стреми да достигне до държавните агенции – ниша, дълго доминирана от канадския производител на смартфони BlackBerry Ltd.

В момента служителите на ФБР също използват основно устройства на BlackBerry. Не е ясно обаче дали агенцията ще смени всички устройства BlackBerry с модели Galaxy, или ще разчита и на двете компании. През май например Пентагонът реши да използва устройствата на Samsung и новата линия на BlackBerry, която функционира под операционната система ВВ10.

Говорител на ФБР отказа да коментира въпроса, като посочи, че изборът на новите  смартфони е част от активен процес и всички текущи дискусии се организират от  правителството.

Според Wall Street Journal, който пръв съобщи за сделката с ФБР, Samsung е на път да подпише подобно споразумение и с военноморските сили на САЩ. Изданието не разкрива източниците на информацията.

Засега представители на BlackBerry и Samsung също не искат да коментират. BlackBerry подчертава обаче, че счита своята операционна система за най-добрата на пазара от гледна точка на защитните елементи.

“Сигурността на мобилните устройства е по-важна сега в сравнение с когато и да било преди", коментира главният юридически съветник на канадската компания Стив Зипърстайн. “Справедливо е да се запитаме защо в тази връзка някой ще реши да се откаже от златния стандарт в областта на сигурността, каквато е платформата на BlackBerry”, допълни той.

От доста време Samsung се опитва да убеди американската администрация, че устройствата на компанията нямат проблеми със сигурността. Надеждите са, че сделката с Пентагона и сега – с ФБР, ще помогне за увеличаването на продажбите, включително и на корпоративни клиенти – банки и юридически кантори.

Анализатори обаче са скептични дали операционната система Android може да отговори на всички изисквания за сигурност на държавните агенции, особено като се има предвид, че ФБР показа някои слабости на платформата.

Желанието на федералното бюро да мине към друга мобилна платформа предизвика известна загриженост и в политическите кръгове в САЩ. Според членът на Камарата на представителите Кени Маршант агенцията трябва да използва мобилни устройства, които не разчитат на коренно различни технологии, които биха създали допълнителни уязвимости в сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Mtel ме заплашваха с рязане на пръсти ако не уяаствам в картелът им на Българския пазар. Същото е и на банковия пазар, където банките са регистрирани в Австрия , Уникредито, Райфайзен, ДСК (Унгария) заради банковата тайна и картела и престъпленията, които правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още