IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия премахва ограниченията за чужди инвеститори

Новите правила ще позволяват 100-процентово чуждестранно участие във фирми от телекомуникационната индустрия

14:58 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия премахва ограниченията за чужди инвеститори

Индия направи преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната още по-достъпни. Азиатската страна намали част от регулациите за някои от пазарните ниши, съобщава Bulgaria On Air, позовавайки се на Ройтерс.

Целта на индийското правителство е да подпомогне ръста на икономиката и да регулира отслабената национална валута, която достигна рекордно ниски нива през последните седмици.

Новите правила ще позволяват 100-процентово чуждестранно участие във фирми от телекомуникационната индустрия. Досегашните държавни регулации не позволяваха този процент да надхвърля 74 на сто.

Експерти отбелязват, че тази стъпка ще бъде от полза за компании като британската Vodafone и норвежката Telenor, които ще могат да заемат дял от пазара, без да има нужда от партниране с местни фирми.

Премахване или ограничавана на държавните рестрикции ще бъде също така извършено в сектори като застраховането и чаените плантации.  В бъдеще на чуждите застрахователни компании ще им е позволено да държат 49% вместо досегашните 26% от дружествата. Сред останалите мерки са по-бързи процедури при издаването на разрешения за влагане на чужди капитали в петролния и газовия сектор, както и в търговията на дребно.  .

Макар и приета, реформата има нужда от още доизясняване на условията. През септември миналата година правителството обяви, че отваря пазара си на дребно за международните хранителни вериги, което доведе до протести на местните търговци.  

Индийската индустриална асоциация CII е уверена, че по този начин ще могат да се привлекат повече инвеститори. В последните месеци правителството на министър-председателя Манмохан Сингх  бе обвинено в несправяне с прилагането на необходимите реформи. Икономиката на развиваща се страна отчете през последната финансова година ръст от едва 5%, най-слабото нарастване за последните десет години. Индийската рупия се обезцени през последните седмици многократно до рекордно ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още