IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как телеком пазарът на Мианмар "скара" 11 големи световни концерна

9% от населението ползват мобилни телефони - по-малко от клиентите на тези услуги в Северна Корея и Куба

14:46 | 27.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бирмански монах разглежда употребявани мобилни телефони на уличен пазар&nbsp; в Янгон, Мианмар.<em> Снимка: Getty Images</em></p>

Бирмански монах разглежда употребявани мобилни телефони на уличен пазар  в Янгон, Мианмар. Снимка: Getty Images

Правителството назова 12 групи от дружества за финалисти за двата лиценза, които ще позволят на операторите да изградят и експлоатират националната безжична мрежа в страната в продължение на 15 години.

"Никога не съм виждал инвеститори, които да не идват в дадена страна, преди всичко там да е перфектно“, заяви още Сет Аун в телефонно интервю. "Всички компании разбират, че има рискове. Някои компании вероятно смятат, че има прекалено голям риск, а за други дружества това е все пак калкулиран риск".

Участниците в търга са Bharti Airtel Ltd., Telenor ASA, Singapore Telecommunications Ltd., Digicel Group Ltd., Axiata Group Bhd., France Telecom SA и Marubeni Corp. (8002), KDDI Corp. и Sumitomo Corp., Millicom International Cellular SA, MTN Group Ltd., Qatar Telecom QSC и виетнамската Viettel Group. Четири от участващите групи включват местни партньори.

Vodafone Group Plc и China Mobile Ltd., двата най-големи мобилни оператори в света, оттеглиха офертата си на 31-и май, заявявайки, че постъпленията няма да оправдаят нужните инвестиции.

SingTel, която наддава с KBZ Group и Myanmar Telephone Co., би изградила мобилна мрежа, покриваща 95% от населението на страната в срок от 36 месеца, се казва в изявление от 11-и юни. SingTel има 468 млн. клиенти в страни като Индия, Индонезия, Тайланд и Филипините, според данни на компанията. SingTel предложи също така да отпусне заем на Мианмар и така да подкрепи усилията на страната да стартира национална сателитна телевизия.

KDDI и Sumitomo наддават заедно с Myanmar Information and Communication Technology Development Corp. и A1 Construction, докато групата MTN включва местната компания Amara  Communications.

Групата, състояща се от Digicel, Сорос и местния оператор на недвижими имоти YSH Finance Ltd. обеща да инвестира 9 милиарда долара. Дружествата обещават мобилна мрежа от т.нар четвърто поколение в цялата страна до 1-и декември, а покритието на безжичните услуги ще достигне 96% от населението на Мианмар до 2016 г., поясни концернът в изявление от 3-и юни.

През април становище по конкурса взе и норвежката Telenor, която в България е собственик на Globul. Компанията заяви, че ще приложи опита си в управлението на мобилни мрежи от Тайланд, Малайзия, Индия, Бангладеш и Пакистан, “за да осигури бързо предоставяне на висококачествени мобилни мрежи и услуги в цял Мианмар”. Норвежците обаче не разкриха инвестиционна стойност на проекта си.

Главният оперативен директор на France Telecom Ели Жерар по-рано този месец описа Мианмар като "най-голямата пустиня за телекомите" с по-малко използване на телефони, отколкото в Северна Корея или Куба. Компанията, която наддава с японската Marubeni, е готова да похарчи 1 милиард долара, за да изгради мрежа до 2019 г. и да обхване повече от 75 процента от географията на страната през идните пет години, каза Жерар. Главният изпълнителен директор Стефан Ричард поясни на 25-и юни, че компанията има "добри шансове" за спечелването на лиценз.

Bharti Airtel Ltd., най-големият мобилен оператор на Индия, също няма да пести средства и е готов да вложи 1 млрд. долара за да изгради мрежа, писа Times of India, цитирайки главния изпълнителен директор Сунил Барти Митал.

Към декември 2012 г. Мианмар има 5,44 млн. абонати на мобилни услуги, което е равнозначно на пенетрация от 9%, поясни правителството на страната. Около 1,3% от населението на страната има достъп до фиксирани телефонни линии, а 0,03% от населението може да ползва широкоскоростен интернет, показват данни на Asian Development Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 8
satron
преди 11 години
А, бе, пич, какъв ти е проблемът с Мтел? Да нямаш акции в БТК? Няма статия за телекомуникации, където да не пейснеш това ла***но!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още