IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоволството срещу законите против тероризма в САЩ расте

Критиците на намесата в личния живот подготвят съдебни дела, а в Китай и Русия защитават свободата на словото

10:58 | 12.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все още не е ясно до каква степен&nbsp;NSA е следяла частния живот на американците и гостите на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все още не е ясно до каква степен NSA е следяла частния живот на американците и гостите на САЩ. Снимка: Ройтерс

Така например организацията за гражданските права American Civil Liberties Union заведе в Ню Йорк дело срещу събирането на данни за телефонните разговори.

Интернет гигантът Google пък предприе кампания за по-голяма прозрачност. Той иска да публикува всички искания от страна на американското правителство за предоставяне на потребителски данни, за да премахне подозрението, че тайните служби са имали безусловен достъп до системите.

Разработчикът на Firefox – фондацията Mozilla, стартира с подкрепата на граждански активисти и компании в кампанията "Stop Watching Us". Mozilla и нейните съюзници събират подписи в интернет под отворено писмо до Конгреса на САЩ.

"Този вид на плоско събиране на данни нарушава американските ценности за свободата и неприкосновеността на личния живот“, се казва в документа. С това са нарушавани основни на Конституцията. "Призоваваме Конгреса да действа незабавно и да спре този мониторинг", а отговорните за това лица трябва да се подведат под съдебна отговорност.

И в Европа САЩ бяха силно критиккувани. В Германия Зелените и СПД призоваха федералното правителство да прати въпроси до американския президент Барак Обама. Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви във вторник, че в момента се работи над детайлен списък от въпроси към американците.

Германското министерство на вътрешните работи иска да разбере от САЩ до каква степен и на каква основа са събрани тези данни. Фридрих заяви, че е научил от медиите за дейността на тайните служби.

И членове на Европейския парламент критикуваха факта, че САЩ прилагат различни стандарти за защита на данните за техните собствени и чужди граждани. Адвокатите на реформата на ЕС за защита на данните се надяват, че скандалът ще укрепи призива им за по-строги правила за поверителност във всички 27 страни от ЕС.

В САЩ много членове на Конгреса са били информирани във вторник при закрити врати за тайните антитерористични действия на NSA. Отделни политици публично изразиха своята загриженост за прекомерната намеса от страна на Федералната служба за сигурност в личния живот на гражданите, докато мнозинството все пак подкрепи мерките, предаде Ройтерс.

Междувременно канадският министър на отбраната Питър Маккей потвърди, че страната му провежда собствена глобална програма за подслушване и следене. Той е оторизирал местната агенция CSE да шпионира телекомуникациите в цял свят и да събира "цифрова пътека на телефонните и интернет връзките“. „Това е нещо, което се случва в продължение на години," каза Маккей.

Руският президент Владимир Путин също използва повода и разкритикува САЩ. „Разузнавателната общност дори и в борбата срещу международния тероризъм не трябва да бъде извън закона“, заяви бившият офицер от КГБ.

Ръководителят на комисията по външните работи на Държавната дума Алексей Пушков се изказа в полза на предоставянето на политическо убежище на Сноудън. Официален Кремъл обаче остава предпазлив - властите ще разгледат искането, ако Сноудън поиска политическо убежище.

Въпреки нарастващата съпротива обаче има много американци, които нямат възражения срещу програмите за мониторинг на правителството. Едно скорошно изследване показва, че 45% от анкетираните се изказват в полза на широк мониторинг на телефонни повиквания, електронна поща и интернет поведение, ако това ще помогне за предотвратяване на терористични атаки. Въпреки това мнозинство от 52% от анкетираните е против програмите за мониторинг.

Изследването е проведено от изследователския център Pew по поръчка на Washington Post. Според него приемът на подобни програми се увеличава. 56 процента от американците намира мониторинга за "приемлив". През 2006 г., когато известни станаха други части на програмата, така са се изказвали само 51 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
crammer
преди 11 години
Китай и Русия защитавали свободата на словото! ха, ха....ХА, ХА, ХА! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
crammer
преди 11 години
Китай и Русия защитавали свободата на словото! ха, ха....ХА, ХА, ХА! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Една голяма част от американците са наплашени и за това одобряват.А са наплашени именно от пропагандата на правителството, което организира и подслушванията.А изобщо има защо да са наплашени, тъй като воюват на прекалено много фронтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Браво на Американците, построиха "Утопия" на Оруел. Сега вече официално ни го събщавaт. Ето от кого се учели Бойко и Цветанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още