IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските власти следят телефоните на милиони

Verizon е задължен ежедневно да дава информация за всички проведени телефонни разговори на своите абонати

17:35 | 06.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Verizon е най-големият съперник на местния пазарен лидер AT&amp;T.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Verizon е най-големият съперник на местния пазарен лидер AT&T. Снимка: Ройтерс

Американската агенция за национална сигурност (NSA) следи законно телефоните на милиони потребители на мобилния оператор Verizon Communications, предава Reuters.

Съдебното решение с надпис "Строго секретно", което е издадено от Съда за наблюдение на международното разузнаване (FISC), задължава Verizon ежедневно да дава информация на агенцията за всички проведени телефонни разговори на нейните абонати. Постановлението изтича на 19 юли 2013 г.

В записваната информация се включват номерата на участниците в разговорите, продължителността, часът на провеждане, данните за местоположението, както и уникални идентификационни номера на абонатите и устройствата.

Съдържанието на разговорите не е обект на следене или записване. Решението на FISC също така забранява на Verizon да уведомява когото и да било както за наличието на подобни искания към данните на клиентите, така и за самата заповед.

Разкритието идва след като администрацията на президента Барак Обама вече нееднократно попадна под прицел за наблюдението на личния живот на част от американските граждани, в това число и журналисти от Associated Press и телевизионен репортер от Fox.

"Това не е обществото, което построихме в Съединените щати", каза Кърт Ъпсъл, адвокат на Electronic Frontier Foundation, която съди NSA за нерегламентирано наблюдение на територията на страната. "Това не е обществото, което е посочено в Конституцията. Това не е обществото, което трябва да имаме", допълни още той.

Заповедта е първото конкретно доказателство, че американското разузнаване продължава широката си кампания на вътрешно наблюдение, която започна по времето на президента Джордж У. Буш и която причини сериозни обществени дебати при първото ѝ разгласяване.

През 2005 г. New York Times съобщи, че NSA е подслушвала без разрешение международни разговори на американски граждани. По-късно Los Angeles Times и USA Today оповестиха, че агенцията също така е имала нерегламентиран достъп до вътрешните разговори.

Официалните представители на Белия дом и на NSA отказаха коментар по темата, като същото направи и говорителя на Verizon Ед Макфадън.

От Verizon, който е най-големият съперник на местния пазарен лидер AT&T Inc., също така не предоставиха никакъв непосредствен коментар на въпрос дали правителството е проявявало желание към техните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Какво означава "дано издателите искат да я публикуват"? Откакто има интернет публикуването не е никакъв проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Шегата на страна, мисля да напиша статия по въпрос, като анонимност в интернет, ел. гласуване и други такива IT неща, за които хората изобщо не се замислят напоследък. Дано ми остане време и дано издателите искат да я публикуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Колкото и да следят немогат да бият България. Егати, в нещо сме ги минали Янките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още