IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung с рекордна печалба през първото тримсечие

Представянето на компанията е в пълен противовес на Apple, продажбите на смартфони са в основата на добрите резултати

09:08 | 26.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Представянето на Galaxy S4, Снимка: Ройтерс</p>

Представянето на Galaxy S4, Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант на Южна Корея Samsung отчете рекордна печалба през първото тримесечие на 2013 година. В основата на силния резултат са продажбите на смартфони, които продължават да растат със стабилен темп, пише ВВС.

Печалбата на Samsung за януари-март е 7,15 трлн. вона (6,4 млрд. долара), което е ръст от над 41% спрямо постигнатите през първото тримесечие на миналата година 5,05 трлн. вона. На тримесечна основа също има ръст на печалбата, което е забележително с оглед традиционно по-слабото първо тримесечие след коледния сезон.

Приходите на Samsung са нараснали със 17 на сто на годишна база до 52,87 трлн. вона, като на тримесечна база е отчетен спад с 6 на сто.

Резултатите на Samsung се различават драстично от тези на основния конкурент Apple. По-рано тази седмица американската компания отчете спад на печалбата си за пръв път от десетилетие.

Както е известно, през миналата година Samsung изпревари Apple като най-голям производител на смартфони в света. През първото тримесечие на 2013 година южнокорейската компания продължава да печели позиции, а печалбата от продажба на смартфони е скочила с над 55% до 6,51 трлн. вона.

Според анализатори голямото предимство, което Samsung вече има пред Apple, се дължи на изключително богатата продуктова линия от смартфони, предлагана от азиатската компания.

Въпреки добрите резултати, от Samsung предупреждават, че ръстът в сегмента на евтините смартфони започва да се забавя. Сред причините за това е желанието на все повече нови играчи да влязат в него.

Тази събота се очаква новият модел на Samsung Galaxy S4 да бъде пуснат за продажба по магазините. Устройството се радва на огромен интерес, като според някои анализатори може да бъдат реализирани продажби на 22 млн. броя още през настоящото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още