IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как окървавените протести в Казахстан засегнаха биткойна?

Втората по големина родина за добив на биткойни загуби достъпа си до интернет, което изключи 15% от миньорите от мрежата

08:49 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Бекбау управлява Xive - компания, която предоставя хостинг услуги на международни миньори и продава специализирано оборудване, необходимо за добива. През последните няколко месеца той е получил безброй входящи обаждания от китайски миньори, които търсят безопасно място, където да включат оборудването си.

По данни на Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж Казахстан е непосредствено след САЩ по отношение на дела си в световния пазар за добив на биткойни - 18,1% от целия добив на криптовалути.

Но правителството не е във възторг от разрастващата се индустрия за криптодобив.

От месеци насам казахстанските законодатели се опитват да установят нови правила, за да обезкуражат добива, включително закон, който ще въведе допълнителни данъци за криптоминьорите от 2022 г. нататък. Експертите очакват, че този ход ще промени значително стимулите за хората, които искат да вкарат подобен вид бизнес в Казахстан.

„Прекъсването на интернет следва непосредствено усилията за налагане на фактическа забрана за нов добив в страната, така че миньорите ще са добре запознати с политическия риск там", казва Ник Картър, съосновател на Castle Island Ventures. „Тези забрани подчертават още веднъж защо миньорите се установяват все повече в политически стабилни юрисдикции", продължава Картър.

Няколко експерти от бранша споделят пред CNBC, че според тях Казахстан винаги е бил разглеждан като временна спирка по време на по-дългата миграция на запад.

Алекс Брамър от Luxor Mining, пул за криптовалути, създаден за напреднали миньори, заяви, че големите миньори са се местили в Казахстан с мисълта за краткосрочен престой и с по-старо оборудване.

„Но тъй като машините от по-старо поколение достигат края на експлоатационния си живот, тези компании вероятно ще разположат нови машини в по-стабилни и енергийно ефективни и възобновяеми юрисдикции", каза Брамър.

САЩ бързо се превърнаха в Мека за добив на криптовалути, отчасти защото там се намират някои от най-евтините източници на енергия на планетата, много от които обикновено са възобновяеми.

Ако миньорите наистина се насочат на Запад, това може да е добро предзнаменование за по-широкия дебат около въглеродния отпечатък на биткойна.

Картър посочва, че казахстанската енергия е въглеродно интензивна, така че подобно на китайската забрана едно продължително прекъсване в централноазиатската страна вероятно ще има нетен ефект на допълнително намаляване на въглеродните емисии при добива на биткойни.

Но не всички са убедени в предстоящия отлив на криптодобива в Казахстан.

Ален Дорджиев е президент на Националната асоциация на индустрията на блокчейн и центровете за данни в Казахстан, в която членуват предимно минни компании. Доржиев казва пред CNBC, че след като е разговарял със собственици на минни стопанства в цялата страна, неговото мнение е, че повечето центрове за данни са в безопасност, тъй като се намират в региони, където няма протести.

Бекбау също остава оптимист, като пише в Twitter, че се надява до следващата седмица „всичко да е наред“.

Независимо дали миньорите ще се преместят от Централна Азия или не, експертите от бранша казват пред CNBC, че най-големият извод от цялото това изпитание е фактът, че добивът на биткойн отново е преживял поредния стрес тест без особени драматични последствия.

„Както видяхме в случая с Китай, когато една страна демонстрира, че е нестабилна за добива на биткойн, миньорите в тази страна ще се преместят другаде", казва инженерът по добив на биткойн Брандън Арванаги, който сега ръководи Meow, компания, която дава възможност за участие на банки на криптопазарите.

„Така мрежата на биткойн става по-устойчива с течение на времето. Миньорите мигрират към най-благоприятните юрисдикции, което прави прекъсванията все по-редки".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още